A kéményseprés menete

Te is mindig megfogod a gombod és kívánsz egyet, ha kéményseprőt látsz? Ha vidéken nőttél fel, szinte biztosan találkoztál már a jellegzetes formájú eszközöket vállára vető, feketeruhás emberrel. Mindannyian be tudjuk azonosítani, hogy ki végzi el a „piszkos munkát”, de azzal tisztában vagyunk, hogy mit csinál pontosan? 

„A hatályos kéményseprőtörvény 2018. január elsejétől megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését. Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről. A kéményseprőipari munka elvégeztetésének ajánlott üteme a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente egy, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egy, míg az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente egy alkalom” – olvasható az Országos Katasztrófavédelem oldalán.  

 

Lássuk, mit csinálnak az ellenőrzés alkalmával! 

Ne aggódj! Természetes, ha bizalmatlan vagy az idegenekkel szemben! Az ellenőrzésre megjelenő dolgozó(k) kéményseprő igazolvánnyal tudja igazolja magát. 

A kéményseprő elvégezheti munkáját szemrevételezéssel, hagyományos kéményseprő eszközök bevetésével, szerszámokkal vagy műszerrel is. A szakember az ellenőrzés alkalmával megvizsgálja a kémény műszaki állapotát, illetve hogy a kialakítása megfelel-e az előírásoknak. Megnézi azt is, hogy a különböző szabályok (üzemeltetési, vonatkozó építési, tűzvédelmi, biztonságtechnikai és munkavédelmi) betartásához megfelelő állapotban van-e. Éppen ezért, ha kéményseprésre, átvizsgálásra kerül sor nálad, hozzáférést kell biztosítanod a szakember számára a kéményhez, a koromzsák ajtóhoz és a többi ellenőrző nyíláshoz, valamint a tüzelőberendezéshez is. 

Amennyiben a kéményseprő szükségesnek ítéli meg, a kémények és az égéstermék-elvezető berendezések szemügyre vétele mellett a tisztítást is elvégzi. Gáztüzelő berendezések esetében azt is ellenőrzi kell, hogy az égéstermék maradéktalanul el tud-e távozni. 

A munka elvégzését követően a szakember tanúsítványt állít ki, ami tartalmazhatja a különböző hibakódokat. 

„Amennyiben az ügyfél azon tanúsítványt, melyen életveszély hibakód kerül feltüntetésre, nem írja alá, illetve ha bármilyen okból a tanúsítványon egy meglévő életveszélyt jelző hibakód nem kerül feltüntetésre, úgy a Társaság a tanúsítványt utólag postai úton juttatja el az ügyfélnek. Az égéstermék-elvezető és a tüzelőberendezés műszaki állapotának dokumentálásának érdekében a Közszolgáltató szükség esetén fényképfelvételeket készít” olvasható az: https://www.ppfonix.hu/kemenysepres-menete/ oldalon, ahol részletes tájékoztatást találsz.” 

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 21-én tettük közzé.