A klasszikus és a modern stílusok szerelemgyereke: a vintage

A vintage angol kifejezés, szó szerinti fordításban szüretet, évjáratot vagy bortermést jelent. Lakberendezési irányzatként az 1800-as években, azaz az Ipari Forradalom idején jelent meg, majd a II. világháború után alakult tovább a klasszikus és modern stílusok vegyüléséből. Ma már leginkább a vidéki báj jut eszünkbe róla. Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy melyek a vintage stílusjegyei.

  

A vintage stílus napjainkban kreativitást, fantáziát igényel, hiszen a gépesítés eredményeit ötvözi a régi korok tárgyaival, de ez utóbbiakat többnyire újrahasznosítva, újragondolva építi be az enteriőrbe. 

  

Hívószavai 

A pasztellszínek, a régi, kopottas tömör bútorok, az egyediség, az önazonosság, a nosztalgia és a romantikus hangulat mind jellemzőek rá. De a részletgazdagság, az eklektika, az elegancia, harmónia, a kényelem és funkcionalitás, a természetesség, az otthonosság és a meghittség is fellelhetőek benne. A sok-sok zöld növény és mezei virág, a modern ötvözése a régivel, a régi tárgyak újraalkotása, más módon történő felhasználása és az új tárgyak öregítése, azaz DIY is markáns elemei.  

  

Színvilága 

Békét árasztó, semleges-, natúr- és pasztellszínek jellemzik, úgy mint a púderes bézs, a moha- és olivazöld, a homokszín, a galambszürke, a földbarna, a halványrózsaszín, a halványsárga, a világoskék, a világoszöld és a világoslila. A provence-i stílusú otthonokban többnyire lila kiegészítőkkel dekorálnak, míg az angol farmház típusúakban inkább a pasztellszínek használatosak. A fehér alapú vintage életteret pirossal és élénk színű textilekkel dobhatjuk fel. 

  

Minták 

A vintage stílusban kevés mintát használunk, a nagy felületek inkább egyszínűek. Azonban a kisebb textíliákon szerepelhetnek vonalak, négyzethálók, szívecske, kézírás, kotta, pecsét- vagy virágminta (napraforgó, rózsa), illetve a népművészetek emberalakjai, természetábrázolásai, bukolikus tájképei. 

  

Anyaghasználat 

Mivel a klasszikus és a modern irányok keverednek benne, a stílus a természetes hatású anyagokat részesíti előnyben és ehhez társulnak a fémvázas vagy teljesen fém bútorok.  A természetes anyag lehet fa, kő, terméskő, tégla, kovácsoltvas, gyapjú és pamut.  

vintage-furdo  

Felületek 

Gyakran használ kopottas hatású fát akár a burkolatokról, akár bútorokról vagy kiegészítőkről van szó. A fa nincs feltétlenül simára csiszolva, lehet látszó erezetű, hibákat megmutató, kopott festésű vagy lakkozású, kissé karcolt is. A fafelületek lehetnek a festésen és lakkozáson kívül viaszolt felületűek. 

  

Padló 

A vintage stílusú helyiségek burkolata többnyire rusztikus kő, parketta vagy hajópadló, de szőnyeg is boríthatja. 

  

Falak 

A falak színe fehér vagy valamilyen pasztell árnyalat, de lehet rajta faborítás vagy virágmintás tapéta is. Egy felületen használhatunk valamilyen természet ihlette tapétát, amik ábrázolhatnak színes virágcsokrokat vagy pillangókat is. 

  

Mennyezet 

Ha hű akarsz lenni a stílushoz, a mennyezet lehet eredeti fagerendás, vagy egy vagy többszintű festett felület, amit a fentebbieknek megfelelően díszíthetünk. 

  

Bútorzat 

A vintage berendezésű terek sohasem keltenek zsúfolt hatást. A bútorok praktikusak, többnyire fából vannak és sokszor üvegezettek az ajtajaik. Lehetnek új állapotúak, de kopottak is. Ráadásul új funkciót is adhatsz nekik, nem kell, hogy az eredeti szerint használd őket. Ha körbenézünk a térben, csinos komódok, tárolószekrények, díszes faragású polcok, ívelt lábú kanapék, kényelmes, süppedős fotelek, kárpitozott bútorok és fa tároló ládák hívogatják a tekintetünket. 

  

Dekoráció 

Milyen dekorációs elemekkel erősítheted ezt az irányt? Összegyűjtöttem a legtipikusabbakat, amelyekkel nem lőhetsz mellé:  

  • állólámpák,  
  • szőnyegek,  
  • régi mackók és/vagy babák, 
  • falióra, 
  • fekete-fehér keretezett képmontázsok a falon vagy a polcokon, grafikák, virágmintás faliképek, 
  • díszes keretű tükrök, 
  • dobozok, fonott kosarak, 
  • szalmakalapok,  
  • virágcsokrok kancsókban, virágfüzérek és koszorúk, 
  • porcelán tálak, mérlegek, tálalóedények, zománcozott lavór, bádog vödrök, fém tejkiöntők, 
  • gyertyák, 
  • régi, díszes könyvek,  
  • a konyha nyitott polcain a rózsamintás porcelánok és a mindenféle jóval telerakott üvegek. 

  

Kiegészítők 

A legtöbb esetben a bútorokon fém fogantyúk vannak, a tárgyakon dekupázsolt szalvéták, a szekrényekben, falakon pedig levendula vagy levendulával tömött zsákocskák. 

  

Textilek 

A len, a gyapjú és a pamut használata jellemzi. A stílust erősítik a kézi hímzések és horgolt csipkék, a díszpárnák, az asztalterítők, a konyharuhák és a szövött palacktartók. Virágmintás szőnyegek, terjedelmes drapériák, függönyök díszítik a vintage otthont. 

 

Ajtók, ablakok 

A vintage stílushoz egyértelműen a masszív, régi bejárati ajtók és a hatalmas fa homlokzati és tetőtéri ablakok illenek, amelyeken szinte akadálytalanul ömlik be a fény. Kiegészítőik a fa spaletták és felújított zsalugáterek.  

  

Világítás 

A stílus közkedvelt világítótestei a fa, fém, üveg összetételű csillárok és a falikarok, melyekhez kötelet és porcelánt is előszeretettel felhasználnak. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. június 25-én tettük közzé.