Találós kérdés: mi a 3+1 leggyakoribb kérdés, amit jellemzően kap egy építész tetőtér-beépítés tervezésekor?

A kérdést kétfelől közelíthetjük meg: egyrészt a Megbízó oldaláról, azaz hogy Te mit kérdeznél, másrészt az Építész oldaláról, hogy miket szoktak tőlünk először kérdezni. Lássuk!  

Engedd meg, hogy a személyesebb oldalról közelítsek. Leginkább ajánlás alapján vagy különböző média felületeket böngészve találsz ránk. Ez a két mód nagyon különbözik egymástól, így a kezdődő kapcsolat alapja is nagyon eltérő. Érdemes tudni, hogy Megbízó és Építész kapcsolata alapvetően, leginkább a kölcsönös bizalomra épül. Tehát minél személyesebb a keresés, megszólítás, annál erősebb a kezdő lépésnél is a támasz, amire az egész tervezési és építési folyamatot felépíthetjük. Igen, többesszámban, mert ez közös munka. 

Visszatérve az eredeti kérdéshez: ugyan minden Megbízó, Építész, megbízás és terv, munka más és más, vannak olyan kérdések, amiket akár szeretünk építészként, akár nem, biztos, hogy az elsők között kapunk meg. 

 

  1. Van egy házam, lehet-e rá tetőteret építeni? 
  2. Mikorra lesz kész a terv? 
  3. Mennyibe kerül az építkezés? 

(és a kedvencünk 😊) 

+1 Mennyibe kerül a terv? 

 

Bevallom, évtizedekkel ezelőtt nem nagyon akartam elhinni, hogy ilyen kérdésekkel szembesülünk nap, mint nap. Nehéz ehhez hozzászokni. Építészként komolyan veszünk mindenkit és mindent. (Mi nem mindig vagyunk ennyire komolyak…) Viszont a fenti kérdésekre – teljes információhiányunkban – csak ilyen válaszokat adhatunk: 

 

1. Köszönöm hívását, örülök, hogy felkeresett, de kérem árulja el: 
  • hol van ez a ház? 
  • milyen területen található? 
  • mekkora az épület? 
  • mikor épült? 
  • ki építette? 
  • ki tervezte?
  • laknak benne vagy üresen áll? 

2. Értem a kérdést, de nehéz erre válaszolni, hiszen nem tudom, mit kell tervezni. Kérem mondja el: 
  • hol és mit szeretne építeni? 
  • hányan, hogyan szeretnének a házban lakni? 
  • mikor szeretne építkezni? 
3. Köszönöm, ez manapság is nagyon fontos kérdés. Viszont jó lenne tudni: 
  • mekkora házról van szó? 
  • milyen színvonalú építésről, lakásról, tetőtérről beszélünk? 
  • mikor szeretne építkezni?
 

és a +1: Mennyibe kerül egy autó? (válasz: néma csend…) 

 

Szeretném vidáman felfogni ezeket a kérdéseket, helyzeteket. De belátom, hogy Te, mint Megbízónk gyötrődsz ezek miatt, nagyon fontosak számodra, nem lehet ezekkel viccelődni.  

Tudnod kell, hogy kizárólag felelőtlen emberek adnak kapásból, a Megbízójuk ismerete, helyismeret, célok, vágyak és követelmények, valamint a helyi előírások ismerete nélkül válaszolni. Aki ilyet tesz, nem vesz komolyan, nem veszi komolyan a feladatot, a munkáját. 

Szerencsére a fenti tipikus kérdéseknél sokkal okosabb és praktikusabb kérdésekkel is szembesülünk. Neked arra kell törekedned, hogy egy jó személyes kapcsolat kialakításával egyidőben adj meg minden fontos adatot, információt, támpontot nekünk, építészeknek. Mert ekkor tudunk számodra megfelelő, jó házat, tetőteret, otthont tervezni. Jó kérdésekre jó válaszokat remélhetsz és kapsz. 

 

 
Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 

Te hány kérdést tettél már fel ezek közül?

 


Ezt a bejegyzést 2023. július 25-én tettük közzé.