A pala többé nem para!

A kockaházak és nyaralók fedésére korábban előszeretettel használtak palatetőt. Amellett, hogy ezek már idejétmúltak, károsan hathatnak az egészségre és a környezetre is. Mit kell tudni a palatetőkről, és mi a teendő, ha le akarjuk cserélni? A válaszokban Viniczai Róbert, a BMI Bramac termékmenedzsere is segítségünkre volt. Ismerd meg szakértői tanácsainkat!

 

Az azbeszt egy szálas szerkezetű ásvány, melyet szigetelőanyagként panellakásokban is használnak. A palatető a benne található azbeszt nagy szakítószilárdsága ellenére komoly veszélyt jelenthet. A sérült azbeszttartalmú pala azbesztszálainak belélegzése hosszú távon egészségügyi gondokat okozhat, ezért annak eltávolítása és a tető felújítása nem csak esztétikai szempontok miatt lehet esedékes.  

 

Mi jellemző a palára mint fedőanyagra a betoncseréppel összehasonlítva?  

A pala egy vékony, sík tetőfedőanyag, melyet a tetőlécezéshez rögzíteni kell. Vízzárósága alapvetően jó, de mechanikai behatásokra, például jégesőre sokkal érzékenyebb, nehezebben javítható, kisebb a hő- és a hangcsillapítása, mint a beton tetőcserépnek. Az azbeszttartalmú pala bontás után ráadásul veszélyes hulladéknak számít.  

eset_tavaszi_felujitas_1200x600_2_2_-min-belso-kep 

Jár plusz költséggel a palatető cseréje, igényel a mesterek részéről speciális tudást?  

Az azbeszttartalmú pala elszállíttatása jelentős többletköltséget eredményezhet. Nem szükséges speciális tudás a bontáshoz, de figyelembe kell venni az egészség- és munkavédelmi előírásokat, melyek azbeszttartalmú pala esetén sokkal szigorúbbak. 

 

Hogyan döntsem el, hogy ezután milyen fedőanyag kerüljön a házra?  

Érdemes kikérni a tetőfedő szakember tanácsát.  A tetőszerkezetet általában nem a pala súlyára méretezték, ezért akár nehezebb tetőfedőanyag is felkerülhet. A sátortetős palafedésű kockaházaknak masszív ácsszerkezete van, ami megfelelő állapotban, tetőfólia elhelyezésével, szellőzést biztosító ellenlécekkel és új tetőlécekkel ellátva alkalmas lehet szinte minden cseréptípus fogadására. 

Habár egy felújítás sok munkával jár, és lehet, hogy inkább még halogatnád palatetőd lecserélését, ne felejtsd el: Mindig jobb megelőzni a bajt, ráadásul már önmagában a tetőcsere is új életre keltheti otthonodat! 

palateto


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 12-én tettük közzé.