Kádár-kocka, avagy a „vidéki panel” a múltban és most

Kicsi, nagy, mintás, klasszikus – megannyi féle Kádár-kockával találkozhatunk országszerte. Egyes becslések szerint számuk közel 850 ezer. Állapotukban ugyan jelentős különbségek lehetnek, de szinte kivétel nélkül felújításra, korszerűsítésre szorulnak – és sokaknak ez a kézenfekvő vagy épp egyetlen lehetőség az új otthon megteremtésére. Nézzük meg miből, mit lehet kihozni, ha Kádár-kockával próbálunk szerencsét!

 

A hatvanas évektől a négyzetes alaprajzú, földszintes, sátortetős családiház-típus váltotta fel vidéken és a kertvárosi övezetekben a korábban elterjedt nyeregtetős parasztházakat. Ekkoriban a tömeges lakásépítési program során a kisvárosokban és falvakban tucatjával húztak fel ilyen épületeketéppúgy, mint a városokban a lakótelepeket. Innen ered egyébként a Kádár-kocka köznyelvi elnevezése, a „vidéki panel” kifejezés, hiszen mint ahogy a városi utcakép, úgy a vidéki is uniformizálttá vált a hasonlóan festő házak miatt. Bár az alaprajz, a gazdaságos sátortető megoldás és az olcsó alapanyaghasználat közös a kockákban, a homlokzat díszítése egészen eltérő és sokszínű volt. Még ma is láthatunk eredeti állapotában festett geometriai mintákkal díszelgő vagy csempével dekorált házakat.  

A Kádár-kockák népszerűségének titka az egyszerű tervezhetőségben, kivitelezhetőségben és az olcsó alapanyagokban rejlett. Viszont ma pont ez az egyik legnagyobb probléma is velük: fűtési rendszerük elavult és felfűtésük drága, energiahatékonyságuk borzasztó. Mivel a kor eljárt felettük, ezen épületek zöméből hiányzik a mai, korszerű hőszigetelés. Magyarországon közel másfélmillió kimondottan rossz állapotú lakásállomány van, aminek jelentős részét a Kádár-kockák teszik ki. Ennek orvoslása épp ezért kiemelt feladat, így folyamatosan napirenden van a Nemzeti mintaterv-katalógusban is. 

kadar-kocka-eredeti-allapotban-142333-01-XXL_019_MM_180313_VELUX-RenovActive-SK_povodny-stav_podla-vizualizacii__R5A8318_hires  

De mit lehet kihozni belőle és érdemes-e belevágni? 

A régi, eredeti állapotban lévő Kádár-kockákhoz olcsón hozzájuthatunk, viszont egy új ház árát is rákölthetjük a modernizálására. De még így is megérheti! Egy ház elbontatása, a törmelék kitermelése, elszállítása és leadása, majd a tereprendezés is jelentősen megnöveli a kiadásainkat, ráadásul plusz időt emészt fel. Talán ezért is lett népszerű a teljeskörű felújításuk.  

A korszerűsítést követően pedig a piaci értéke is a többszörösére nő. A tető és a homlokzat szigetelésével, a födém megerősítésével, a házba bejutó természetes fény megnövelésével, a fűtés korszerűsítésével és a tér újrafelosztásával kényelmes, energiahatékony és modern otthont alakíthatunk belőle. 

utca-nezet-felujitas-elott utca-nezet-felujitas-utan
konyha-142322-01-XXL_007_MM_171030_VELUX-RenovActive_Sala-SK__R5A8880_hires konyha-felujitas
padlas-142319-01-XXL_008_MM_180313_VELUX-RenovActive-SK_povodny-stav_podla-vizualizacii__R5A8235_hires-1 gyerekszoba-uj-1

Olvasd el korábbi cikkünket is, amiben még több előtte-utána képekkel és alaprajzokkal mutatunk be egy Kádár-kocka felújítást! 

Gondoltad volna, hogy a bejegyzésben bemutatott modern, skandináv külsejű ház szintén egy vidéki panel volt még néhány éve?  

Ha érdekel, hogy újíthatsz fel egy Kádár-kockát, olvasd el ezt a cikkünket is: A Kádár-kocka felújításának 7 alapelve  

Építész szakértőnk pedig arról írt ebben a bejegyzésében, megvétel előtt mire érdemes figyelni, ha későbbi tetőtér-beépítési szándékod lenne vele!  

 


Ezt a bejegyzést 2021. május 4-én tettük közzé.