Hőszigetelés 3. rész – Utólagos tetőtér-beépítés

A padlásterek utólagos beépítésekor fontos kérdés a megfelelő termikus burok kialakítása. Mire figyeljünk?

Tető 

Utólagos beépítéskor leginkább fa fedélszerkezettel találkozunk. A szerkezet statikai megerősítése, faanyagvédelme kérdésein túl ma azt vizsgáljuk, hova és milyen minőségű hőszigetelést építhetünk a tetőbe. 

Tegyünk hőszigetelést a szarufák közé, hiszen ott „van hely”. Ugyanakkor ez a vastagság (jellemzően 10-15 cm) a mai előírásoknak nem felel meg, illetve így nem lesz egységes, hőhídmentes a szerkezet. A vastagság kérdése könnyen kezelhető, a szarufák alá vagy fölé tehetünk még hőszigetelést. 

Tetőszigetelés Kevésbé ismert, hogy ha csak a szarufák közé kerül hőszigetelés, akkor relatív hőhidat hagyunk a tetőben, amiből kárunk keletkezik. A szarufák hőszigetelő képessége alulmarad a közéjük tett hőszigetelő anyagétól. Az ilyen tetőnél láthatjukhogy télen a hó a tetőről „csíkosan” olvad vagy belső burkolat szürkés csíkok mentén „koszolódik” (nedvesség, penész). Ezt a problémát egy végigfutó hőszigetelő réteggel kerülhetjük el. A szarufa belső oldalára tett hőszigetelés szűkíti a belső teret, de egyszerűen, a tetőhéjalás síkjának módosítása nélkül, már védett térben beépíthető. A szarufán kívülre tett hőszigetelés jobb hatásfokú, de a rákerülő terhek (tetőlécek, burkolat) miatt drágábbak vagy többlet fa elemeket, magasító léceket, pallókat igényel. A tetőbe kemény habokat (eps vagy xps hőszigetelő tábla), paplanszerű hőszigetelést (üveg-, kőzetgyapot) vagy befújt (cellulóz alapú) hőszigetelést tehetünk. A paletta színes, sokféle környezetbarát anyaggal (kender, fagyapot) is dolgozhatunk. 

 

Térdfal 

Van fedélszék, melynél nincs térdfal. Ilyenkor a padlásunk födéme és a tetőszerkezet az eresznél találkozik egymással, a tető lefut a födémre. Ebben az esetben a tetőszerkezet és külső fal hőszigetelésének vonalát kell folyamatossá tenni. 

Ha a tető egy alacsonyabb falra támaszkodik (térdfal), akkor a tetőszerkezet fentiek szerint kialakított hőszigetelését – lehetőleg a lehűlő, külső oldalon – le kell fordítani a térdfalraA szarufa alján, a talpszelemennél az apró réseket ki kell tölteni hőszigeteléssel, nem hagyhatunk üres, hőszigeteletlen hézagokat. A térdfal és a tető hőszigetelésének anyaga eltérhet egymástólFigyeljünk ezek csatlakozására, folyamatosságára, a két szerkezet hőszigetelő képessége egyenlőségére. 

Sok épületben ez a térdfal nem tartja a tetőszerkezetet, csak lehatárolja a külső teret a padlástól. Ilyen esetben a fedélszék fa oszlopokra támaszkodik, melyek térdfalban futnak le a födémre. E térdfal hőszigetelése hasonló, mint a fent leírt esetekben, ugyanakkor a fal vékony volta miatt általában annak belső oldalán újabb szerkezet, fal vagy kiegészítő belső oldali hőszigetelés épül. 

A BME legendás tanárátBakondi Jánost idézve: „a télikabátot nem lenyeljük, hanem felvesszük magunkra”. A hőszigetelést leginkább a külső oldalra tesszük, de előfordulhogy ez nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg. 

A belső oldali hőszigetelés használata a páravándorlás miatt különös gondosságot igényel. Vagy védenünk kell a párától, vagy olyan hőszigetelést kell alkalmazni, ami jól gazdálkodik a párával, nem csökken a teljesítménye, ha a pára belép a hőszigetelésbe. 

Velux blog05 rajz01

 

Velux blog05 rajz02

 

Térdfal nélküli tető-födém kapcsolat  Süllyesztett fedélszék 

 

Szegény pára! Sokszor elhanyagoljuk a szerkezeteket és egészségünket is terhelő, befolyásoló párát. Legközelebb vele is foglalkozunk. 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu


Ezt a bejegyzést 2020. Április 28-án publikáltuk.