9 ok, amiért érdemes a tetőtérben kialakítani a szülői hálót

Ahány ház, annyi féle tetőtéri lehetőség, de mindben van egy közös: a szülői hálószobát bármelyikben kialakíthatod. Ha kicsi terület jut neki, akkor azért, mert így több hely marad a többi funkcionális szobának. Ha nagy a hely, akkor pedig azért, mert így egy szinten csoportosíthatod a szülői tereket, hogy az alsó rész megmaradjon a családnak és gyerekeknek. Még nem győztünk meg? Olvass tovább! 

1. Megnöveli a ház lakóterét 

A tetőtérre sokan nem tekintenek teljesértékű szobaként, pedig rengeteg kiaknázatlan lehetőség és kreativitás rejlik benne. Ha a szülői hálószobát költözteted felfelé, amit leginkább csak alvásra használtok, több hely marad a ház lakóterének, szabadabban tudtok mozogni napközben a családdal, és nem fog zavarni vagy akadályozni titeket a ferde falsík.   

2. Télen-nyáron kellemes időjárás  

Persze megfelelő szigetelés mellett. Télen, mivel a hő felfelé száll, ha a nap nagyrészét az alsó szinten töltitek, estére előfordulhat, hogy a felfelé áramló meleg miatt már kevesebb fűtésrásegítéssel is kellemes időjárásban aludhattok el. Persze ennek feltétele a jó tetőablakok, fal- és tetőszigetelés, ami nem engedi a felfelé vándorló hőt kiszökni. A mai tetőablakok korszerűbb technológiával készülnek, és hőszigetelésbe is jobban teljesítenek, mint a régebbi verziók. Az otthonfelújítási támogatás keretein belül a régi tetőablakokat akár féláron cserélheted le korszerűbb változatokra. Nyáron kicsit trükkösebb a helyzet, de mivel a hálószobát napközben ritkán használjátok, sötétítők, árnyékolók használatával kinn tarthatod a nagyobb meleget. A klímáról azért érdemes lehet itt is gondoskodni, ahogy a ház többi szobájában is.   

3. Tisztább, friss levegő 

A tetőtéri magasságokban tisztább a levegő, ami nagy előny az alvásnál. A szellőztetés és friss levegő fontosságáról már korábban hosszasan írtunk. Nagyon fontos, hogy a regeneráló, feltöltő alvás során friss és tiszta levegőben pihenj. A nyári hónapokban ráadásul nyitott ablak mellett aludhatod át az egész éjszakát, így ilyenkor nem mindegy, milyen a beszívott levegő minősége.  

4. Kevesebb zaj 

Minél fentebb vagy, annál kevesebb zaj szűrődik be, így nyugodtabb, csendesebb lehet az alvás. Ez sem elhanyagolandó szempont, hiszen sokan nehezen alszanak el, és minden neszre felébrednek. Ha te is közéjük tartozol, akkor ebből a szempontból is gondold át! 

5. Utánozhatatlan hangulat 

Emlékszel a kiskori bunkerépítésekre és indián-sátrazásokra? A tetőtéri hálószoba egy intimebb, kuckósabb szülői játszótér, ahol a ferde falsík a sátrazásokat, a zegzugok a bunkerépítéseket juttatják eszünkbe. Gondolj csak egy hagyományos és egy tetőtéri hálószobára. Te is érzed, hogy a tetőtéri hálószoba gondolatától egy teljesen más hangulatba csöppensz?  

6. Kreatív lakberendezés 

A tetőterek sokszínűsége rengetegféle lakberendezési módot megengednek. A ferde falsík kreativitásra és trükközésre sarkall, amitől egészen különleges megoldások születnek. A látszó gerendák közé felfűzött lampionok például meghittséggel töltik meg a teret. A ferde falsík miatt nagy lehetőség rejlik a beépített szekrényekben is. Így optimalizálhatod a tér paramétereit, míg a tárolást praktikus, rendezett, minimalista vágányra terelheted.  

7. Nagyobb, tágasabb terek 

A tetőteret kialakíthatod a hálószobák szintjének, vagy akár teljes szülői birodalomként is berendezheted privát szülői fürdőszobával. Magas belmagasság mellett gardróbszobaként funkcionáló galériát is kialakíthatsz, de ha több teretek áll rendelkezésre, falakkal elválasztott szobaként is helyet kaphat.  

8. Csillagos égbolt alatti éjszakák 

Sokan a tetőablakok alá, vagy több, egymás melletti tetőablak esetén azzal szemben helyezik el az ágyat, hogy lefekvésnél a csillagos égben gyönyörködhessenek. Így biztosan rövid percek alatt maguk mögött hagyják a nap történéseit. El tudsz képzelni ennél csodálatosabb látványt elalváshoz? 

9. Esőben alvás 

A látvány mellett hallásunkat is kényeztetheti a tetőtéri hálószoba. Gondolj csak az eső kopogására. Ha téged is meditatív állapotba kerít, képzeld csak el, milyen kellemes lehet az elalvás egy kora nyári vagy őszi estén a tetőt alatti térben. Az pedig tévhit, hogy hangosabban kopog az eső a tetőablakon, olvasd el erről szóló cikkünket is! 

 

Te még milyen okot tudsz hozzátenni? Írd meg nekünk!

 


Ezt a bejegyzést 2021. április 19-én publikáltuk.