Lakberendezés a tető alatt

A tető alatti térben izgalmas megoldások kínálkoznak a lakberendezéshez. Hogyan lehet előnyformálni a zegzugos helyiségekből otthon? Mutatjuk, hogyan fogj neki a tervezésnek.

Amikor tinédzser voltam, tetőtérben laktunk. Nekem pedig otthon, a szobámban volt egy kis kuckóm, ugyanis maradt a tervezés alatt egy olyan tér, amit nem szerettek volna levágni a szobából. Tiniként csodásan fel tudtam használni ezt a zugot. Oda vonultam el olvasni, és ott tanulgattam gitározni is, amolyan búvóhelyként használtam, ez volt a kis birodalmam. 

Milyen célt tölt be a szoba? 

Formáld előnyödre a kis ficakot a lakberendezés során! Csak egy kis kreativitás és fantázia szükségeltetik hozzá. Az átlagos adottságokkal rendelkező tetőteret akár izgalmas lakássá lehet átformálni. A tervezés kiindulópontja a tető formája lesz, illetve annak síkja és dőlésszöge. A szobák funkcionalitását előre érdemes átgondolni, és ehhez igazítani a bútorokat, berendezési tárgyakat, illetve az ablakok számát és pontos helyét. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi természetes fényre lesz szükség a különböző szobákba. Ha például gyerekszoba vagy dolgozó lesz, érdemes törekedni a napfény mennyiségének növelésére, és a munkaállomást, íróasztalt az ablakhoz közel elhelyezni. Hiszen ezekben a helyiségekben sok időt tölt a lakója nappal is, nem mindegy hát, hogy természetes fényben tud ott tartózkodni, hogy mesterséges világítást kell használnia. Ha optikailag szeretnéd tágítani a tetőteret, használj fehér vagy más világos színt, ezekkel ugyanis harmonikussá és kényelmessé teheted otthonod! 

Ablakok 

A kialakítás és tervezés során fontos tényező lehet az ablakok beépítési magassága is. Ez segít majd meghatározni, mennyi hely lesz az ablak alatt és hogyan rendezheted be a teret. Ha már az ablaknál tartasz, azt is tartsd szem előtt, hogy hogyan tudod egyszerűen kinyitni majd, hogy gondoskodhass a szellőztetésről vagy épp a tisztításáról. Praktikus szempontok miatt alsó vagy felső kilincses tetőtéri ablakkal tervezz! Mindent gondosan mérj meg, hogy kényelmesen nyithatók legyenek a beltéri nyílászárók! 

Azokat a kis ficakokat, amelyeket nehezebben tudsz megközelíteni, saját ízlésedre szabott tárolókkal, fiókokkal érdemes beépíteni. Egy jó szakemberrel minden ilyen helynek megtalálhatod a funkcióját. 

 


Ezt a bejegyzést 2020. február 16-án publikáltuk.