A skandináv stílus jellegzetes lakberendezési elemei a tetőtérben

A skandináv stílus egy kifinomult, megnyugtató, praktikus lakberendezési irányzat, mely ideális a tetőterekbe, ugyanis a fehér falakat és mennyezetet, illetve a nagy mennyiségben beáramló természetes fényt preferálja. A stílus a 30-as években bukkant fel, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend az egész világon. Tarts velem és fedezzük fel együtt!

 

A skandináv dizájn titka, hogy a letisztult, viszonylag egyszerű formájú bútorokkal, organikus tárgyakkal, puha barátságos textilekkel, felületekkel, olcsó dekorokkal berendezett otthon gyakorlatilag bárki számára elérhetővé válik. A stílus továbbá azért is népszerű, mert számos irányzata van, tehát könnyen személyre szabható. Irányzatai: a klasszikus elemekkel operáló Gustav stílustól kezdve a kissé negédes, sok kézzel készített részlettel operáló népi stíluson át egészen a modern new nordic-ig, illetve legújabb változatáig, a scandi chic-ig, amelyben még az arany is megjelenik. 

 

Funkcionalitás 

A kis terek és kis kanapék, karosszékek, továbbá a multifunkcionális bútordarabok (ágy-kanapé, térbenálló könyvespolc, fiókos dohányzóasztal) jellemzik. A stílus puritán, kevés használati tárgyat vonultat fel, de mégis vendégbarát, mert kis térben sok ülőfelület használ. A bútorokat a praktikum és kényelmesség jellemzi. Formavilágukat tekintve a Mid Century Modern és a retró áll hozzá közel. Az ergonómia és dizájn, a forma és funkció kéz a kézben jár. Fontos a megfelelő támasztás mind a gerinc, mind a láb tekintetében, továbbá a minimális anyagmennyiség felhasználása, a díszek nélkülözése és a tartósság. 

 

Színek  

A visszafogottság az igazán jellemző, tehát a természetes, nude színek, illetve a fekete, szürke és a fehér, és ezeken kívül a visszafogott, tört és pasztell színek, de ez utóbbiak csak kis mértékben alkalmazva. A skandináv stílusban a minden fehér is elképzelhető, pár apró nude színfolttal vagy akár anélkül. Az arany, a sárga, a kék és a zöld, újabban pedig a púderrózsaszín színeket szokás a domináns semleges és natúr alapszínekhez társítani, és lehetőleg kis mennyiségben, hogy ne váljanak hangsúlyossá. Négy színnél több használata nem engedélyezett a skandináv stílusú enteriőrökben. 

Depositphotos_210009502_1140x550 

Mintaelemek  

Használhat geometrikus mintázatot, a növényeket, a pöttyöket, a kockákat és állatmintákat is. A skandináv falak általában monokróm színűek, de ha mintáznak is, azt kis felületen, nem harsányan teszik. 

 

Anyaghasználat 

Alapvetően természetes anyaghasználat jellemi ezt a stílust, úgy, mint bőr, fa (fenyő, nyír, tölgy), szőrme, pamut, gyapjú, len, rattan, nád, vessző, agyag mind a bútorok, mind a burkolatok, lakástextilek és dekorációs tárgyak tekintetében, mert ezek az anyagok keltik az otthonosság érzetét. A stílus sok fát használ, és általában a fa lakkozatlan, világos árnyalatait preferálja, a műanyag és fém használata azonban kis mennyiségben megengedett. 

 

Környzetbarát 

Nagyon fontos jellemzője még, hogy környezetbarát, mert öko, természetes, újrahasznosított anyagokat használ. Előtérbe helyezi a természetes dekorációkat (ág, termés, növény...), a rizspapír lámpaburát, az egyszerű, modern fekete-fehér festményeket, nyomatokat, és a DIY, azaz saját kézzel készített dekorációs elemeket.  

 

A meghitt hangulat fokozásához a világítótesteket gyertyákkal, mécsesekkel, fényfüzérekkel érdemes kiegészíteni, illetve a girlandok, a makramé, a sok növény, a kályha, kandalló, farakás és a még több természetes fény is hozzájárul a stílus otthonosságához. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. március 31-én tettük közzé.