A tetőablak beépítésének szakmai kérdései

Szeretnél tetőablakot építeni a tetőtérbe? Gondolhatnád, hogy kiválasztod az ablakot és hívsz egy ablakost, aki beszereli. Ennél picit összetettebb és többszereplős a történet, de segítünk, hogy felkészülten kezdhess neki! Nézzük meg, mire kell figyelned.

A tetősíkból kiemelkedő ablaknál a tető síkjától eltérő szögben található a bevilágító felület. Lehet „vízszintes” (a csapadék lefolyása miatt sohasem az) vagy függőleges és e két helyzet közötti szögben lévő ablak is. Ez felépítményként jelenik meg, melynek a homlokzati sík felé eső oldala üvegezett, de az oldala vagy a teteje is lehet üvegezett. Akár teljes üvegdobozról is beszélhetünk. 

 

Ebben a bejegyzésben bennünket a tetősík ablak izgat igazán. A beépítés módjáról sok képes, szöveges beszámolót találsz honlapunkon. Milyen szakmai kérdések merülnek fel? 

 

Elvárható, hogy a beépített tetősík ablak mentén: 

  • ne ázzon be a tetőtér 
  • ne fújjon be a szél 
  • ne szökjön ki a meleg a belső térből 
  • ne csapódjon le pára a belső felületeken. 

Így a tartószerkezet, a hő- és vízszigetelés tekintetében folyamatos burkot kell kialakítanod. Ez azt jelenti, hogy az ács – miután óvatosan kibontotta a tetőrétegeket, gondosan megóvta a megmaradó, később csatlakoztatni kívánt anyagokat (pl. fólia, hőszigetelés), szükség esetén megerősítette a tetőszerkezetet (szarufa) – beszereli a beépítőkeretet, ami a tetősík ablakot fogadja. Építész, statikus tervező elemez, számol, a szükséges megerősítésre tervet készít. Fontos, hogy az ablak beépítése miatt semmiféle kár nem érheti a tetőt, szerkezeti gyengítésnek nincs helye. 

Az épületfizikai kérdések kezelését bízd építészre, épületszerkezeti szaktervezőre. A tetőrétegrend belső oldali párafékező fóliáját, a hőszigetelést, a külső oldali tetőfóliát (jellemzően páraáteresztő, vízzáró fóliát) korrekt módon kell a beépített ablakszerkezethez csatlakoztatni. 

Jó hír, hogy termékeink nem csak lehetővé teszik a csatlakoztatást (pl. perem, a tokszerkezethez rögzített hőszigetelés), hanem a javasolt, képzett kivitelezők is tudják, mi a dolguk. Ez egyszerűnek tűnik, de ha már építettél be ablakot, tapasztalhattad, hogy korántsem könnyű a kis réseknél korrekt fóliacsatlakozást létrehozni. Az ablakok beépítéséhez nagyobb szabad hely kell, mint maga az ablak, tehát tátongó lyuk fogadja a szakembert. Ezt a lyukat be kell tömni. Az egymáshoz nagyon hasonló fóliákat, anyagokat nem szabad a „mindent mindenhez” elv szerint gyűrni, ragasztani, tűzni, rögzíteni. Mindent csak a vele azonos feladattal bíróval kell csatlakoztatni. De kell! 

Az egymáshoz sorolt tetősíkablakok beépítése újabb kihívás, de ehhez is kapsz segítséget. 

Amikor az ablak és a tető rétegei is a helyükre kerültek, következik a burkolatok elhelyezése. A külső tetőfedés anyaga sokféle lehet (pl. cserép, pala, fémlemez). A megfelelő síkban csatlakoznak az ablakhoz, a vizet az ablaktok pereméhez, a levezető hornyokhoz vezetik. A belső burkolatok is sokfélék (pl. gipszkarton, fa lambéria), melyek külső oldalán a párafékező fólia teljesen a tokig kell zárjon. A burkolattartó lécek, sínek és rögzítőelemek (pl. csavarok) arra a fóliára, néhol azt átszúrva kerülnek a helyükre. Felüdülésként jöhet a festő csapat és a glettelés, csiszolás, hézagtömítés, festés, faburkolat esetén a pácolás, lazúrozás vagy lakkozás. 

 

Ha jól számolod, 6-8 szakember kell egy ablak beépítéséhez. Kihívás a javából, de nem lehetetlen feladat!  

 

Kérdésed támadt tetőablakcsere kapcsán? Írd meg hozzászólásban vagy lépj velünk kapcsolatba! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu     

 


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 6-án tettük közzé.