A téli sötétség legjobb ellenszere: így találd meg a megfelelő tetőablakot!

Talán a télről sokunknak egyből a hideg és a sötétség jut eszünkbe. Ugyanakkor ez a meghitt családi együttlétek időszaka is, amikor jellemzően több időt töltünk otthon, közösen. Ebben a blogbejegyzésben a különböző típusú tetőablakokról és azok tartozékairól lesz szó – így megtudhatod, melyiket válaszd álmaid tetőtérének megvalósításához. Olvass tovább, és ismerd meg közelebbről a lehetőségeket!

A jól bevált kézi nyitású vagy az időtakarékos elektromos 

Bármely tetőablak esetén elengedhetetlen, hogy naponta legalább háromszor szellőztessünk, hiszen így engedjük be a friss oxigént és így száműzhetjük az elhasznált, páradús levegőt. Tudtad, hogy egy átlagos napon, amikor egy négytagú család otthon tartózkodik, körülbelül 10 liter nedvesség jut a beltéri levegőbe? 

kezi-vagy-tavvezerles 

Az automatizált, elektromos vezérlésű VELUX tetőtéri ablak jó választás lehet számodra, mert az automatizált szellőzés gondoskodik a légcseréről, akár attól függetlenül, hogy otthon tartózkodtok vagy sem. A szenzoros érzékelő figyeli a külső időjárást és a belső levegő páratartalmát egyaránt, így nem kell tartanod attól, hogy eső esetén kinyílik-e a tetőablak, vagy épp attól, hogy a beltérben túl magas a páratartalom. A kézi nyitású ablakokat csak akkor tudod kitárni, ha otthon vagy, ugyanakkor fennáll a veszély, hogy elfelejted időben becsukni. Ennek egyik kedvezőtlen hatása, hogy a szoba túlzottan lehűl a téli hidegben, így több energia szükséges a levegő felmelegítéséhez – ami növeli a rezsidet. Utóbbi típusnál egyébként a kereszthuzatos szellőztetéssel lehet a leghatékonyabban szellőztetni, mert így rövid idő alatt kicserélődik a levegő. 

A szellőztetés nemcsak nappal fontos, hanem éjszaka is. A felnőtteknek napi 6-8 óra alvásra van szükségük. Képzeld, mennyi levegőt használsz már el az alvásidő közepéig, különösen, ha a jellemzően kisebb alapterületű hálószobában ketten alszotok. Az elektromos működtetésű VELUX INTEGRA ablakok éppen ezért jobb lehetőségeket kínálnak, mint a kézi nyitású ablakok. Ezek egy vagy két éjszakai szellőztetésre is programozhatók. Ezzel szemben a kézi nyitású ablakokkal a szellőztetést csak elalvás előtt, majd ébredést követően lehet megvalósítani. 

 

Alsó vagy felső kilincses tetőablakot válasszak? 

A VELUX alsó kilincses, felfelé nyitható tetőablakok teljes, zavartalan kilátást nyújtanak a külvilágra, és maximalizálják a beengedhető természetes napfény mennyiségét. Az alsó kilincspozíció miatt ezek alulról, kifelé nyílnak. Ennél a tetőablak típusnál figyelembe kell venni, hogy milyen magasságban tudod elhelyezni, és hogy ti milyen magasak vagytok. Az alsó kilincs pozíció és a felfelé nyílás miatt ugyanis egészen a térdfalhoz közel állva tudod teljesen kitárni az ablakot. Éppen ezért ebben az esetben a tetőablak alatti térdfal elé nem lehet bútort elhelyezni. Célszerű választás ugyanakkor magasabb térdfal és alacsonyabb tetőhajlásszög esetén. Az ablak beépítési magassága (a padló síkjától az ablak alsó éléig mért távolság) 130-150 cm között ideális. 

also-vagy-felso-kilincses 

Ennél a típusnál elterjedtebb verzió a felső kilincses tetőablak. Ezek jellemzően alacsonyabb árkategóriájúak. Az ablak beépítési magassága 90-130 cm közötti lehet, ideális megoldást jelent, ha nincs vagy alacsony a térdfal.  

 

Természetes fa vagy karbantartást nem igénylő műanyag bevonatos? 

A műanyag bevonatú VELUX tetőtéri ablakok 100 százalékban karbantartásmentes felülettel rendelkeznek. Ezzel szemben a fa tetőablakok az igénybevételtől függően akár négyévente is újra kell lakkozni, a tisztításhoz pedig tökéletesen impregnálni kell. Persze ennek is megvan a maga előnye, hiszen a fa a természetesség szimbóluma. Aki szereti a természetes anyagokat, és a belső teret is ennek jegyeiben álmodta meg, annak ez a tökéletes választás. Azonban még ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy konyhába, fürdőbe, mosókonyhába a műanyag bevonatos tetőablakot válasszuk. Ezek fehér színűek, ennek köszönhetően tökéletesen harmonizálnak bármely tetőtéri szoba berendezésével. Ráadásul a felület rendkívül tartós, karcmentes és ellenálló. 

muanyag-vagy-fa 

Bízunk benne, hogy csak úgy, mint minket, téged is érdekel a bolygónk! A VELUX tetőablakok előállításához a termelésben felhasznált fa 99%-ának tanúsított, fenntartható erdőgazdálkodásból kell származnia – vagyis ez nem csak természetes, hanem környezettudatos választás is. 

 

Külső árnyékolók vagy belső rolók? 

A belső rolók belül, míg a külső megoldások kívül kerülnek elhelyezésre, vagyis felületük közvetlenül találkozik a hideggel, így extra rétegként védik a tetőablak alatti teret a kinti hőmérséklettől. Mind a belső, mind a külső megoldásoknál van lehetőség elektromos vezérlésre.  

Korosztálytól függetlenül alvásunk minősége a záloga testi-lelki erőnknek és regenerációnknak. Ezért érdemes megteremteni a nyugodt alvás körülményeit VELUX sötétítő rolóval vagy külső redőnnyel, fényzáró rolóval. Mindegyik fantasztikus megoldást kínál – kérdés már csak az, neked mire van szükséged. 

A VELUX külső redőny minden évszakban ideális megoldás - télen megakadályozza a beltéri lehűlést, nyáron pedig megőrzi a helyiség kellemes klímáját. Csökkenti az esőből, viharból származó zajt és fokozza az otthon védelmét az illetéktelen behatolás ellen. 

sotetitok-nyaron 

sotetites 

Bár a belső roló nem tud olyan mértékben besötétíteni, mint a külső redőny, könnyen megfizethető, néhány perc alatt az ablakra szerelhető és nagyon strapabíró. 

 

Bízunk benne, hogy ezzel az összefoglalóval segítettünk eligazodni a termékek között!  

 

Kapcsolódó írásaink a blogon: 


Ezt a bejegyzést 2022. november 14-én tettük közzé.