A sok napelem tényleg bedönti a hálózatot? Nem kell a feszültség!

Sokan kongatják a vészharangokat, hogy a lakossági napelemes rendszerek rohamos terjedése egyre több problémát generál a villamosenergia-szektorban, emiatt azok a felhasználóknak kevesebb hasznot, több feszültséget jelenthetnek. De mi akkor az okos döntés?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint egy év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) száma és beépített teljesítménye. 2021 májusában már közel 72 ezer háztartás rendelkezett HMKE-vel, a Nemzeti Energiastratégia szerint pedig az a cél, hogy 2030-ra 200 ezer otthon „zöldüljön ki.” Ez a magas szám nem tűnik elérhetetlennek, sőt! A jelenlegi tendenciákat nézve már 2025-re teljesíthetjük a tervet. Ez környezetvédelmi szempontból mindenképpen jó hír, ám a napelemek ugrásszerű térhódítása rendszerterhelési és -szabályozási problémát okozhat a villamosenergia-szektorban. Tény, hogy egyre sürgetőbb a hálózat fizikai fejlesztése és a rendszerszabályozást biztosan kielégítő nagyobb, nem időjárásfüggő erőművek építése, ám a piac szereplői mind azon dolgoznak, hogy mielőbb optimális megoldást találjanak. 

A jövő tehát mind felhasználói, mind üzemeltetői oldalról a zöld energiáé, és minél előbb válik „naprakésszé” otthonod, annál többet profitálhatsz a napelemes rendszeredből, ezért nem éri meg hezitálni. Arra viszont mindenképp ajánlott időt szánni, hogy alaposan átgondolod, milyen szolárrendszert választasz. A Terrán Generon napelemes tetőcserép több szempontból is jó döntés, hiszen nem rontja a tető védelmi funkcióját, a későbbiekben gond nélkül bővíthető, emellett a hagyományos panelekkel ellentétben páratlan látványt nyújt.   

Nem kérdés tehát, hogy a kihívások ellenére igenis napfényes jövő előtt állunk. Ehhez a VELUX tetőtéri ablakok is hozzájárulnak az esztétikumot, valamint a funkcionalitást tekintve is, hiszen a különböző állami támogatásokkal lehetőségünk nyílik a teljes tető vagy tetőtér felújítására is.    

terran-banner-allami


Ezt a bejegyzést 2022. január 11-én tettük közzé.