A természetes fény és a friss levegő boldogságunk alapkövei

Biztosan te is megfigyelted már magadon, hogy míg egy világos térben jól érzed magad, egy sötétebb szoba már - különösen hosszas időtöltés esetén - kevésbé komfortos. Ez nem érzéki csalódás, ugyanis a fény hatással van a hormontermelésünkre, ami pedig a hangulatunkra. De hogyan kapcsolódnak a tetőablakok a mentális állapotunkhoz? 

 

Az elmúlt évek egyik legfontosabb tanulsága, hogy lelki, mentális jólétünkre ugyanolyan figyelmet kell fordítanunk, mint testünk egészségére. A hangulatunkért nagyrészt a hormonjaink felelősök, köztük például a szerotonin, amelyet gyakran „jó közérzet” hormonnak neveznek. A szerotonin termelés fontos szerepet játszik a boldogság és elégedettség érzésében. A szerotoninszint befolyásolja a stresszkezelésünket is, például, ha alacsony a szerotoninszintünk, sokkal nehezebben birkózunk meg az általános stresszel, ami így rossz hangulathoz és szorongáshoz vezethet.  

Gondoltad volna, hogy a természetes fénnyel növelheted a szerotoninszintedet? Egy hat évig tartó, 16 000 ember1 bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy az időjárási tényezők közül a nappali fény az, amely a legnagyobb hatással van hangulatunkra és a stresszel való megküzdésünkre. A természetes fény „hangulatjavítóként” működik, segíthet enyhíteni a depressziós és szorongásos tüneteket, akár a szabadban élvezzük a tavaszi napsütést, akár otthonunkban fürdőzünk a természetes fényben. 

A VELUX több országban végzett reprezentatív felméréseket a boldogság kulcstényezőiről: kiderült, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország, Románia és Lengyelország lakosai a nappali fényt tekintik boldogságuk jelentős alappillérének: minden második válaszadó szerint a mentális egészségére pozitív hatást gyakorol, ha olyan helyen tölti idejét, ahol bőséges a természetes fény. Természetesen a világosság mellett a friss levegő is hatással van a jó közérzetre és az egészségünkre. 

A VELUX olyan megoldásokat kínál, amelyek figyelembe veszik a fenti összefüggéseket. A VELUX tetőablakok 80 éve hoznak természetes fényt és friss levegőt az otthonokba. A tetőablakok helyének megtervezése során érdemes figyelembe venni a Nap mozgását, ezzel biztosítva, hogy a különböző napszakokban is kihasználhassuk a természetes fény világító erejét, vagy épp elzárkózhassunk előle. Ezzel támogathatod a cirkadián ritmusodat is, jobb feltételeket teremthetsz a pihentető alváshoz, ami jelentősen hozzájárul a jó mentális állapothoz. 

 

1Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., ... & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.


Ezt a bejegyzést 2023. május 15-én tettük közzé.