Így teremts harmóniát a függönyök és a tetőablakok fényzáró rolói között!

A tetőterek – hála a tetőbe illeszthető ablakok változatos kínálatának – napfényesek és világosak, de pont ez az előnyös tulajdonságuk egyben gondos tervezést igényel. Ugyanis a túlmelegedés és a fény ellen védekezés feltételeit is meg kell teremteni. Ennek legegyszerűbb módja a redőnyökkel, valamint függönyökkel és rolókkal történő árnyékolás, ami persze kihívásokat jelenthet a különleges formájú és a különböző síkokon elhelyezkedő, eltérő alakú ablakok miatt. Nézzük, milyen megoldásokkal élhetünk tetőtéri nyílászárók esetében és hogyan tudunk harmóniát teremteni közöttük!

Azt hihetnénk, hogy a gombhoz a kabát elve alapján a tetősíkon elhelyezkedő ablakok árnyékolóihoz kell igazodnunk függőleges homlokzati síkjainkon található ablakainknál, hiszen az előbbiek választéka jóval szerényebb, de ha így gondoljuk, tévedünk. 

VELUX-rolo-szinek 

A tetősík ablakoknál 1800 színből, gyerekszobákhoz pedig egyedi mintákból tudunk választani a textilek tekintetében, a sínek pedig lehetnek ezüst vagy fehér színűek is. Ezen felül pedig szerelhetünk kívülre hővédő rolót, belülre pedig fényzáró vagy duó fényzáró rolót. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, mint a függönyök esetében az áttetsző és a sötétítő függönyök kombinációját, tehát ugyanúgy alkalmas a fény szűrésére és teljes kizárására is ez a típus. 

duo-fenyzaro-rolo-ID10169881_XXL 

A duó fényzáró roló használatával ráadásul teljes összhangot tudunk teremteni tetőtéri helyiségeinkben, hiszen a klasszikus, áttetsző és sötétítő függönyös megoldást gyakorlatilag minden nyílászárónkon létre tudjuk hozni. A dolgunk már csak annyi, hogy a függőleges ablakainkra a tetősík ablakok áttetsző és fényzáró anyagaihoz hasonló, azokkal harmonizáló textileket találjunk az üzletek kínálatában. 

fenyzaro-rolo-ID10175930_XXL 

A tetősík ablakokra természetesen a sima fényzáró roló is tökéletes megoldás, így ebben az esetben csak a sötétítő függönyünket kell összehangolni a különböző síkokon elhelyezkedő ablakoknál. 

A legtöbben ragaszkodnak a hagyományos, „hullámzó” függönyhöz, mert ez öltözteti leglátványosabban ablakainkat. Ebben az esetben két megoldás is létezik a függöny széthúzására. Egyrészt elköthetjük két oldalt a felül fixen rögzített függönyünket, ezzel romantikus összképet adva az enteriőrnek. Illetve el is húzhatjuk a függönyt két oldalra, de ebben az esetben nem árt tudni, hogy fontos a rendszeres takarítás, hiszen a ferde sínen lefutó függönyök bizony a földet fogják seperni széthúzás után. 

Viszont amennyiben szeretjük a rolóknak azt a tulajdonságát, hogy felületük sima, és letisztult, úgy abban az esetben a függőleges üvegfelületekre is rolót vagy római rolót tervezhetünk be. Függetlenül attól, hogy milyen formájúak az üvegfelületek, milyen szöget zárnak be és hány darabból vannak, ugyanúgy lehet rájuk rolót készíttetni. 

Ugyanezen elv mentén a függőleges üvegfelületekre reluxát vagy laprolót is betervezhetünk, mely esetben szintén csak arra kell ügyelnünk, hogy a különböző anyagot együtt egységet alkossanak és a tetőtér berendezésével harmóniában legyenek. Ez persze inkább ad indusztriális vagy irodai hatást az összképnek, így csak akkor alkalmazzuk ezeket, ha ez is a célunk. 

Amennyiben azt szeretjük, hogy a függönyeink dominálnak, úgy tehetjük azokat fókuszponttá, lehet feltűnőbb színük vagy mintájuk is akár, de ha pont ellenkezőleg gondolkodunk, szép, visszafogott semleges színek és megoldások használatával az árnyékolóink nyugodt alapot biztosítanak majd, hogy a többi berendezési tárgy tűnhessen ki, válhasson fókuszponttá. Fontos azonban tudni, hogy a sötét, élénk színű vagy mintás rolók kicsinyítik a teret, főleg, ha azokat tetősík ablakokon alkalmazzuk. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:  

www.hnadesign.hu 

 

Kapcsolódó bejegyzések a blogon: 

Milyen fényzárót válasszunk a gyerekszobába? 

Nincs nyáron tetőtér árnyékolók nélkül 

Hogyan lehet komfortos a tetőtér a nyári kánikulában is? 

Milyen árnyékolók léteznek lapostetős felülvilágítóhoz? 

 


Ezt a bejegyzést 2023. július 22-én tettük közzé.