A természetes szellőzés elősegítése: több tetőablakot a tetőterekbe! 

A természetes szellőzés legfőbbképpen a különböző hőmérsékletű levegő és a szélnyomás által valósul meg. Ezt a cikket olvasva némileg visszarepítünk az iskolapadba, ahonnan ismerősen csenghetnek ezek az alapelvek. Időutazásra felkészülni!

  

Az eltérő hőmérsékletű levegő hatása 

Miért lehetséges, hogy a különböző hőmérsékletű légtömegek mozgásra késztetik egymást? Arról talán Neked is vannak emlékeid kisiskolás korodból, a fizika óráról, hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfelé áramlik. 

Kéményhatásnak nevezzük, amikor az épületen belül a meleg levegő felemelkedik. Ez az épület tetején elszivárog, de a fenti ablakok kinyitásával ki is engedhetjük. Ha ezzel párhuzamosan lent is nyitva vannak az ablakok, ott a hűvösebb levegő be tud áramlani az épületbe. Minél magasabb a ház, annál erősebb a kéményhatás.  

Most, hogy már ismered a kéményhatást, figyelembe veheted az otthonod terveztetésekor. A tudatos tervezéssel ugyanis gondoskodhatsz a levegő cseréjét természetes módon biztosító út kialakításáról. Érdemes lehet például az emeletet a földszinttel összekötő lépcső aljához közel nyílászárót és a tetejére tetőablakot tenni.  

kemenyhatas-ID10090164_128625-02-L 

A szélnyomás hatása 

Az épület természetes szellőzésére a szél is rásegít. A szél által a levegő a szél áramlása felőli oldalon jut be az épületbe, majd a szélirányú nyílásokon keresztül távozik. A szélnyomás a szél felőli oldalon, azaz ahol bejut a levegő, magasabb, mint a széliránynál. Azt követően, hogy bejutott az épületbe, a levegő az épület szél felőli oldaláról, az épületen át, a széliránynak megfelelően a szélső oldal felé mozog a nyomás hatására. Ez a természetes légáramlás cseréli ki a levegőt a helyiségben. Maga az épület formája, elhelyezkedése és a környezet is hatással van a légáramlásra, illetve a szélnyomás nagyságára. 

  

Most, hogy a fentiekkel tisztában vagy, jöhet a konklúzió: 

Minél magasabbra helyezed el a tetőtérben az ablakokat (tetőablakokat), annál inkább kihasználod levegőhőmérséklet-különbség erejét, azaz annál erősebb a kéményhatás. Következésképpen a tetőablakokkal erősíthető a kéményhatás, így hatékonyabbá tehető az épület természetes szellőzése. 

 

Kapcsolódó írásunkat itt éred el: https://www.ablakatetobe.hu/blog/a-szelloztetes-termeszetes-modjai  

 


Ezt a bejegyzést 2022. június 29-én tettük közzé.