A szellőztetés természetes módjai

A friss levegő teljesítményünk és egészségünk szempontjából is kulcsfontosságú, ahogy arról már több korábbi cikkünkben is írtunk. Többféle módon lehet friss levegőt bejuttatni otthonunkba, gondoljunk csak az ablaknyitásra vagy szellőzőrendszerekre. Utóbbiak lehetnek természetes forrásúak, mechanikusak vagy a kettő kombinációja, azaz hibridek. A három szellőztetés közül ebben a cikkünkben a természetes forrású megoldásokat mutatjuk be közelebbről. 

A természetes szellőzés során, az épület, levegőjének kicserélésére természetes erőket használ.  Ebben olyan tényezők segítenek neki, mint a hajtóerők, a szélnyomás és a hőmérséklet ingadozásai, különbségei.  

Ismerd meg a kéményhatást! 

Ahhoz, hogy az eddigieket kicsit jobban megértsük, ismerkedjünk meg a veremhatás fogalmával, ami levegőhőmérséklet súlykülönbségeinek hatására keletkezik. Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg levegő, a kettő találkozásakor a meleg levegő megemelkedik, majd a réseken, csatornákon, ablakon keresztül, felülről távozik az épületből. Mindeközben a talaj szintjén belépő hideg levegő elárasztja a helyiséget. Annál erősebb a veremhatás, minél magasabb az épület.  

A szél, mint szellőztető 

Ha egy épület szélnek van kitéve, a szél, a szél felőli oldalon jut be az épületbe, majd a szélirányú nyílásokon keresztül távozik. A szélnyomás a szél felőli oldalon magasabb, mint a széliránynál. Miután bejutott az épületben, a levegő az épület szél felőli oldaláról, az épületen át, a szélső oldal felé mozog a nyomás hatására. Ez a természetes légáramlás cseréli ki a levegőt a helyiségben.  

Homlokzati légáramlás 

A lakóépületeken belül a levegő gyakran a homlokzaton keresztül jut el, míg az elhasznált levegőt csatornákon keresztül szívhatjuk el a helyiségekből, mint például a konyhából vagy fürdőszobából.  A levegőellátás történhet a homlokzatban lévő frisslevegő rácsokon keresztül, vagy a VELUX tetőablakok vödörcsapjain keresztül. Míg belépni a homlokzat szivárgásain keresztül is tud. 

Természetes szellőztetés felújítás után 

A régi ablakok új ablakokra történő cseréjével csökken a természetes levegőbeszivárgás.  Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a természetes légcserét, főleg az olyan kiemelt helyiségekben, ahol a legtöbb időt töltjük, más megoldást kell keresni a szellőztetésre. Egészségünk szempontjából nagyon fontos például a hálószobák megfelelő szellőzésének biztosítása, hiszen akár 6-10 órát is eltöltünk ott naponta. A természetes szellőzéssel történő megfelelő légcsere biztosításához legalább két nyílást kell felszerelni az ablakokra, hacsak nem kelünk fel éjjel többször manuálisan szellőztetni. Az elektromosan működtetett VELUX INTEGRA® ablakok nagyon jó lehetőséget biztosítanak a kézi működtetésű ablakokokhoz képest a szellőztetésre, mivel programozhatók egy vagy két szellőzésre is az éjszaka folyamán.  

Az otthonfelújítási támogatás tetőablakok cseréjére is igényelhető. A tetőablakok technológiai szempontból évről évre dinamikusan fejlődnek.   Érdemes az automatikus, szellőztető funkciókat is figyelembe venni a tetőablakok cseréjénél, ha szeretnénk, hogy a tetőtér maximálisan szolgálja egészségünket.  

 

Te ismerted az összes természetes szellőztetési módot?

 

Tetszett ez a cikk? Akkor ezek is érdekelhetnek: 


Ezt a bejegyzést 2021. július 19-én publikáltuk.