Nem mindegy, milyen szellőzőcserepet választasz a tetőre

A tető megfelelő átszellőztetése nemcsak a nedvesség elvezetése miatt fontos, hanem nyáron a tető alatti tér hűtését is szolgálja. Ezt a feladatot látják el a szellőzőcserepek is, amelyek ideális esetben tökéletesen illeszkednek a tető összképébe.

A nyári hónapokban a tetőcserép alatti forró levegőt célszerű elvezetni a tetőfólia és a cserép közötti részből. Ezáltal ugyanis a tetőtér – akár beépített, akár padlástér – kisebb hőterhelést kap, és kevesebb energiát kell fordítanod az otthonod hűtésére. A tetőszerkezet átszellőztetését, vagyis a be- és kilépő levegő áramlását irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű légrések kialakításával tudod biztosítani. 

terran-szellozo-minta

A levegő kivezetésére elsősorban a szellőzőcserepek szolgálnak, amelyeket a gerinc alatti második sorban ajánlott elhelyezni. Így a fedés alatt a levegő könnyen tud mozogni, és nem kell attól tartani, hogy a tetőszerkezet szélein elmozdulnak a cserepek. Nagyobb tetőfelület esetén akár két sorban is be lehet építeni a szellőzőket. Fontos, hogy minden egyes szarufaközbe kerüljön megfelelő számú szellőzőcserép, ezért bizonyos esetekben az élgerinc mentén is szükségessé válhat az elhelyezésük. 

tegla-szinu-terran-szellozocserepek

Szerencsére ma már nem kell attól tartanod, hogy a szellőzőcserepek túlságosan megtörik a tető síkját, ezzel pedig rontják az összképet. A Terrán a homogén, letisztult fedéskép és a modern építészeti igények kielégítése érdekében május közepétől a hullámos termékeknél is bevezeti az új szellőző megoldását. Míg korábban a szellőzőcserép két különálló félkésztermék utólagos összeragasztásával jött létre, az új cserepet már a szellőző keresztmetszettel integrálva gyártják. Ezáltal a továbbfejlesztett szellőzőcserepek nemcsak esztétikusabbak, hanem műszaki tartalmukat tekintve is megelőzik a piacon általánosságban alkalmazott egyéb megoldásokat. 

terran-ujszellozok

terran-tetoszellozteto


Ezt a bejegyzést 2021. május 27-én tettük közzé.