Hangszigetelési lehetőségek a tetőtérben 1. rész

Írásainkban többször esett szó hideg, meleg vagy éppen páralecsapódás elleni védekezésről. Mit tehetünk annak érdekében, hogy nyugalmunkat zajok se zavarhassák meg? Koncentrálni tudjunk munkánkra, pihenésünk, alvásunk teljesértékű legyen?

 

Bizonyára átéltél már olyan esetet, amikor szerettél volna valamit csinálni, de állandóan beszéltek hozzád, vagy a szomszéd fúrt, faragott, a vonat elsuhant az ablakod alatt és vidáman sípolt egyet, amitől frászt kaptál, de legalábbis elterelte figyelmed. Vagy éjjel többször arra ébredtél, hogy a kutya ugat, a kukásautó hajnalban zörög. Fáradtan ébredtél, az egész napod tönkretették. Hangok, zajok, amikkel kezdeni kell valamit, hogy éppen csak annyi jusson el hozzánk, amire szükségünk van. 

 

Zajszint érzékelésünket tekintve igen különbözőek vagyunk. Van, aki a legkisebb neszre érzékeny, a résnyire nyitott ajtón átszűrődő zajok idegesítik. Van, aki mellett ágyút lehet elsütni, akkor sem veszi észre, hogy körülötte történik valami. Az emberi fül, agy különböző mértékben reagál a külső hangokra. Zajról akkor beszélhetünk, amikor a hangok erőssége már zavaró számunkra. Megítélése egyszerre objektív és szubjektív. 

 

Vizsgálatok sokasága bizonyítja, hogy az emberi zajérzékelés bizonyos tevékenységek során más és más mértékű. Általában minél jobban kell figyelni egy-egy tevékenységre, annál nagyobb csöndre van szükségünk. Ilyenkor nagyobb zajcsillapításra van szükségünk. 

 

Épületeink esetében alapvetően kétféle hangot különböztetünk meg: a léghangot és a testhangot. A léghangok hullámként a levegőben terjednek, áthatolnak testeken, falon, födémen, amivel körülépítettük magunkat. A testhangokat – az érthetőség kedvéért: kopogó- vagy lépéshangokat – fizikai behatások, ütközések, lépések gerjesztik. 

 

Ma az első esettel, a léghanggátlással foglalkozunk. 

 

A léghangok ellen nagy tömegű testekkel, szerkezetekkel védekezünk. Tetőtérbeépítésnél ez azt jelenti, hogy az anyagok, melyekkel a tető- és falszerkezeteket építjük kellően nehezek, sűrűek kell legyenek. Komoly kihívás ez egy olyan esetben, amikor a tetőszerkezeteink alapvetően könnyűszerkezetek: fából, könnyű hőszigetelésből, esetenként vékony fedésből, burkolatokból állnak. Ezeken a könnyű szerkezeteken a hang könnyen áthatol. Abban az esetben, ha a tetőnket nehéz szerkezettel építjük (vasbeton, sűrűbb hőszigetelés, nehezebb burkolat), ez a probléma nagymértékben csökken, hiszen a hangcsillapítás mértéke sokkal nagyobb, mint az előző esetekben. 

 

Honnan tudhatod, hogy milyen zajok vesznek körül, Neked milyen mértékű csendre, zajcsillapításra van szükséged? 

 

Erre az akusztikai szakmérnökök adnak választ. Vizsgálják, számszerűsítik a környezeti zajokat, összevetik a tevékenységedhez szükséges zajszinttel, javaslatot adnak a kellő zajvédelemre. Tervezési feladataink elengedhetetlen része az akusztikai tervezés. Figyelj rá, hogy nyugodtan, csendben élhess. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 16-án tettük közzé.