A tetőcsere árulkodó jelei

Sokszor az ember csak használ valamit, nincs energiája arra, hogy észrevegye azokat a jelenségeket, amik valaminek az elavulását, hibáját vagy egyenesen tönkremenetelét sugallják. Előfordulhat, hogy olyan sokat dolgozol, annyit vagy az otthonodtól távol, hogy nincs erőd felnézni a tetőre, felmenni a padlásra, gondosan körüljárni a házad. Van, amikor az ember nem igazán gondos gazdája a házának, inkább csak használója. De ez így nincsen jól. Milyen jelekre figyelj, ha a tetőről van szó?

 

A rendszeres felülvizsgálat arra jó, hogy észrevegyük, ha valami gyengül, romlik. Mindenképpen meg kell előzni a bajt. Így van ez az egészségünk megőrzésére törekvésünknél is. Néha szükséges egy-egy vizsgálat, karbantartó mozdulat. 

Rendszeresen nézz rá a tetődre. Épülettől függ, hogy ezt a kertedből teheted meg, vagy mindenképpen fel kell másznod valahova, hogy ráláss a tetőre. Ilyenkor érdemes figyelned, hogy a tetőfedés a helyén van-e, van-e elmozdult cserép, pala, bármi a tetőn. Szép, sík felületet látsz-e vagy inkább kezd a Balaton hullámzó habjaira emlékeztetni néhol a fedés? Van-e törésvonal, lekonyuló eresz, rügyezik-e az ereszcsatorna, van-e bármilyen nem odavaló elem a tetőn? A kémények függőlegesek-e? A szellőzők és antennák szép rendben sorakoznak-e a tetőn? Van-e gerinccserép, -elem, ami furán áll? Nyitva van-e a tetőkibúvó? Az épület körüli fák mennyire hajlanak rá a tetőre? 

Ha a rendezetlenség jól látható, akkor egyszerű dolgod van: mássz fel és igazítsd meg a szökni készülő elemet. Amikor a felület nem egyenletes, hullámos vagy törés nyomai láthatók, azonnal a fedélszerkezetre, a fedést alátámasztó szerkezet hibájára gondolhatsz. Menj fel a padlásra és nézz körül. Repedhet, törhet egy-egy elem, léc vagy szelemen, szarufa. Ez azonnali beavatkozást igényel. A növények megjelenése egy ilyen tetőn arra utal, hogy a csatorna nincs rendszeresen kitakarítva. Tessék szépen kitisztítani azt. A csüngőereszben nem lehet kosz, növényi vagy másfajta hulladék. A függőleges eresz torkolatát védheted lombkosárral, így a lefolyó csőbe nem kerül, vagy csak nagyon apró kosz, így az nem tömődik el. A különböző kiegészítő tetőfelépítmények (pl. antenna) tövében elmozdulásuk esetén beszivároghat a csapadék. A bádogozást javítani kell. Ha ez régi, előfordulhat, hogy maga a fémlemez korrodálódott, átlukadt. Ebben az esetben azt javítani, cserélni kell. 

Vannak belül is érzékelhető jelek. A padlástérben vannak a födémen vizes foltok, vagy belógó fólia, vagy penészedő fa elem, esetleg madárürülék, ami egyáltalán nem odavaló. Ezen nyomoknak mindig vannak okai. Nézz körül! A nyomok feletti tetőn találhatsz apró hibát, hézagot, lyukat, amiket gyorsan meg kell szüntetned. 

Amikor a zárófödém alatt, a lakásodban jelentkezik bármilyen fura folt, repedés, azonnal menj fel a padlásra, tetőre, nézz körül. Ne halogasd, mert egy kis fáradságot nem kímélve rengeteg gondtól és sokba kerülő felesleges munkától megkímélheted magad. És a házad, otthonod. Ha szükséges, kérj segítséget egy bádogostól, tetőfedőtől, ácstól, de ne hagyd a tetőt tönkre menni! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu         

 


Ezt a bejegyzést 2023. március 9-én tettük közzé.