A vizuális térelválasztás lehetőségei összefüggő tetőtéri helyiségben

A térelválasztásról már értekeztünk az előző részben, akkor ennek a fizikai verzióját tárgyaltuk. Ezúttal megnézünk egy másik lehetőséget, amikor a tér egyben marad, de adott funkciókat valamilyen belsőépítészeti megoldással vizuálisan elkülönítünk. Nézzük meg, ennek milyen lehetőségei vannak!

 

Ha szeretnénk, hogy továbbra is nagy, egybefüggő tereket lássunk, de mégis egyfajta szeparációra van szükségünk, akkor ideális köztes megoldás az üveggel történő térelválasztás. Az üvegek divatos fémkeretbe illesztése, illetve részekre tagolása különösen szép látványt biztosít. Alkalmazhatunk színes üveget is a még különlegesebb hatásért. Ha tényleges vizuális szeparációra van szükség, de a fényt át akarjuk engedni, akkor a homokfúvott, savmart üvegek jöhetnek szóba. Az üvegfalak jellemzően utólagosan szerelt technológiával készülnek, szakkivitelezést igényelnek és kizárólag biztonsági üvegből készülhetnek. Nagyobb üvegfalak esetén szükséges lehet szerkezeti felmérés is, mivel pl. fém keretekkel együtt komoly súlya lehet, és a padlóhoz, falhoz, mennyezethez is rögzíteni kell, ezért tetőtérben igazodni kell a fedélszerkezethez, vagy kiegészítő tartókra lehet szükség. Kialakítástól függően az üvegfalak lehetnek hangszigetelők is, de általában azért nem ez az elvárás. 

terelvalasztas-furdoben-ID10098724_142145-01-XL_n3Z3A1817 

Egyfajta átmenetnek tekinthetjük a fix és mobil leválasztás között az állandó helyen kialakított, de változtatható megoldásokat. Ilyenek az eltolható falak, a harmonikaszerűen összecsukható falak, de tagolhatjuk a teret akár mennyezeti sínen futó függönyökkel is.  

Ezek lehetővé teszik például egy hálófülke, vagy egy dolgozósarok ideiglenes leválasztását úgy, hogy nyitott állapotban mégis meghagyjuk a nagyobb tér érzetét. Ezek szintén utólag szerelhető megoldások, de tetőtérben általában egyedi tervezést és kivitelezést igényelnek. Hang-, pára-, szag-, hőszigetelés szempontjából korlátozott megoldást jelentenek. 

A legszabadabban változtatható térelválasztó megoldás a bútorokkal, például polcokkal, szekrényekkel, komódokkal, vagy akár egy térbe fordított kanapéval való szeparálás. Ezek érhetnek akár plafonig, de a funkciójukat akkor is betöltik, ha éppen csak derékmagasságúak. Tökéletesek arra, hogy a teret tagolják, az egyes funkciókat leválasszák. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy ezen bútorok minden oldala egyformán szépen kidolgozott, eldolgozott legyen, hiszen körbejárhatóak. Kivétel ez alól természetesen, ha két szekrényt, szekrénysor állítunk háttal egymásnak, mert ilyenkor a bútor hátuljának kidolgozottsága nem érdekes. 

Nagyon szép megoldás lehet a perforált lemezek használata is. Ezeket kérhetjük natúr, felületkezelt verzióban, de színre fújva is betervezhetőek, így megkímélhetjük magunkat tőle, hogy a különböző alapanyagú és színű fafelületeket össze kelljen hangolni.  

Régi, de ma is tökéletesen működő megoldás a paravánok használata, ezek is könnyen áthelyezhetők szükség esetén. Itt szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Lehet tömörfa, festett, tapétázott, lehet keretre feszített szövetből.  

Életteli hangulatot ad a szobanövényekkel való térosztás, akár néhány padlóra állított nagyobb cserepes növénnyel, akár állványra helyezve növényfalként kialakítva, de plafonról is lógathatjuk azokat. 

A bútorokat, paravánokat, növényszigeteket érdemes kombinálni egymással. Ha 2-3 különböző részen is szükséges a leválasztás, akkor mindegyiknél más megoldást alkalmazhatunk, hogy izgalmasabbá váljon a tér. 

Végül pedig elrugaszkodva az ismertebb, sablonos megoldásoktól, bátran ihletet meríthetünk az internetről, és gondolkodhatunk olyan egyéb térelválasztási lehetőségekben, mint a függőleges, vízszintesen, vagy akár ferdén elhelyezett, sodronyok, kötelek, fémpálcák, láncfüggönyök, hálók, vagy éppen makramé és más kreatív megoldások. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. október 26-án tettük közzé.