Rajzoljuk át egy Kádár-kocka alaprajzát!

Blogunk rendszeres olvasójaként már sok mindent olvashattál arról a bizonyos Kádár-kockáról. Felhívtuk a figyelmedet, hogy mire ügyelj vásárlás előtt vagy ha már felújítanád; milyen tetőablakot válassz bele, milyen modern külsőt és belsőt varázsolhatsz belőle. Most vegyük górcső alá az alaprajzot, hiszen innen indul tervezés, ami az álom megvalósulásához vezet!

Minta alaprajzunkon – ami egyébként egy valós ház volt – a bejáraton belépve egy zárt, sötét, szűkös folyósóra érkeztünk. Innen nyílt a szemközti falon egy kamra, egy hátsó kijárat, ami az udvarra vezetett. Szintén innen közelíthettünk meg egy kisszobát is, ami korábban étkező volt, de a gyerekek érkezését követően az ő kuckójuk kapott benne helyet. Jobbra kanyarodva a konyhát közelíthettük meg, illetve ennek bejáratától még jobbra pedig az elszeparált nappaliba érkeztünk.  

regi-alprajz-foldszint-1

földszint eredeti alaprajza 

 

A konyhából további elágazáshoz értünk: innen nyílt a szülők hálószobája és a fürdőszoba, amiben még külön helyiségben volt a WC; és szintén a konyhából nyílt még egy spájz. Érzékelheted, hogy több probléma vagy javítanivaló is van ebben az elrendezésben. Az aktív nappali az időtöltés színtere, teljesen független a másik közösségi tértől, a konyhától. A fürdő az étkezőnek is helyet adó konyhából volt megközelíthető. Ráadásul a legtöbb helyiség szűkös vagy legalábbis érzetre az, mert hiányoztak a megfelelő mennyiségű és nagyságú ablakok. 

uj-alaprajz-foldszint-1
földszint újragondolt alaprajza 

 

Mivel immáron négytagú család otthonának átalakítása volt feladat, elsődleges szempont volt, hogy legyen hálótér, ahova vissza tud vonulni a família apraja-nagyja. Emellett pedig legyenek tágas, szellős, világos közösségi terek, amelyek nincsenek lezárva, elhatárolva egymástól. És persze az is fontos volt, hogy lehetőség szerint minél több természetes fényt juttassanak be a házba, hogy a nappali időtöltés kényelmes, illetve maga az otthon pedig energiahatékony legyen.  

atalakitott-furdo-es-konyha-529536-01-do-prezentace_011_MM_200630_VELUX-RenovActive-SK__94I5004_4000px_pre-final

Mivel a család élettere a nappali mellett a konyha-étkező, ezért az eredeti alaprajzot szemlélve egyből adta magát, hogy a meglévő konyhát célszerű bővíteni. A gyerekek új birodalma a tetőtérbe került, így a fürdőszoba és a mosdó átkerültek az épület bejárathoz közelebb fekvő részébe. Ez azért is praktikus így, mert mégis csak távolabb esik a fürdő a konyhától, étkezőtől, így nyugodtabb, kényelmesebb a WC-használat, és vice versa, az étkezést sem zavarják meg az esetlegesen kiszűrődő hangok. Ez lehet, hogy az együttélő családtagok számára nem jelent problémát, de gondoljunk vendégeinkre is! 

Az eredeti fürdő, WC és spájz ideális alapterületet adott a konyha bővítésének. Ezt egyébként az is indokolta, hogy az emeletre felvezető lépcsőnek is itt kellett helyet találni, mert itt volt a padlásfeljáró eredetileg. A szülői hálóból pedig egy vendégszobát alakítottak ki, így a nagyszülőket, barátokat is el tudják szállásolni kényelmesen. Továbbá ez akár később egy önálló gyerekszoba is lehet, vagy adott esetben a szülők költözhetnek vissza ide. 

A természetes megvilágításhoz nem csak belső falakat vettek ki, de új ablakokat is véstek, illetve fénycsatornákat is vezettek be. Az étkező kertre néző fala pedig egy panoráma üveges teraszajtó, ami a teljes házszélességű teraszra nyílik. 

regi-alaprajz-padlas uj-tetoter-alaprajz
Az üreseredeti padlástér alaprajza  Az újbeépített tetőtér alaprajza 

 

Az emeleten kapott helyet a nagyobb gyerkőc szobájával jelenleg egybenyitható szülői háló és egy különálló fürdőszoba. A feljárótól jobbra, a szülői háló mellett üvegfallal van elválasztva a nagy belmagasságú étkező és konyha légtere. A későbbiekben az emeleti nagy tér tovább szeparálható igény szerint. 

termeszetes-feny-aradat-529524-01-do-prezentace_026_MM_200630_VELUX-RenovActive-SK__94I5018_4000px_pre-final

 

Neked hogy tetszik ez a megoldás? Mit csinálnál esetleg máshogy?

 

Ha az alaprajzon túl az előtte és utána fotókra is kíváncsi vagy, nézd meg egy korábbi bejegyzésünkben, itt!  


Ezt a bejegyzést 2021. május 13-án tettük közzé.