Amikor a vendégszobában kap helyet a home office is

Egy helyiség gyakran több funkciót is betölt. Sokaknál például a nappaliban vagy a konyhában kap helyet az étkező. Azonban a szerencsések rendelkeznek plusz egy helyiséggel, ahol minden mástól elkülöníthetnek egy többfunkciós teret. Nézzük meg a vendégszoba és a dolgozó egyesítésének lehetőségét!

Biztos mindannyian átéltük már, hogy vendégként a nappaliban kaptunk helyet vagy épp mi altattuk látogatóinkat a kanapén. Természetesen ez is teljesen rendben van, azonban, ha a látogató számára egy kis plusz komfortérzetet és privát szférát szeretnénk biztosítani, érdemes lehet egy vendégszobát kialakítani. Ez már csak azért is szerencsés, mert így a vendégnek és a házigazdának kevésbé kell egymás szokásaihoz alkalmazkodni. A látogató visszavonulót tud fújni, amikor úgy kívánja, és a házigazda is akkor kapcsolja ki a tévét, amikor véget ért kedvenc műsora. Arról nem is beszélve, hogy ha a vendég hosszabb időre érkezik, csomagjait sem kell szem előtt tárolnia. Ha van rá lehetőség, érdemes a vendégszobát egy külön vizesblokk mellé tervezni, hogy a látogató nyugodtan használhasson külön WC-t, esetleg fürdőt is. Talán a legjobb, ha a tetőtérben szorítunk helyet a vendégszoba számára. Így, aki vendégségbe érkezik, zavartalanul pihenhet attól függetlenül, hogy a földszinten lévő élettérben mi történik. Hiszen általában eltérő a napirendünk, a házigazdák esetleg előbb elkezdik a napot egy kis konyhai csörömpöléssel. 

Egy vendégszobát kialakítani luxusnak tűnhet, de talán könnyebb megbarátkozni vele, ha másik funkció is itt, elkülönítve kap helyet. Ez lehet akár a gardróbunk is, hogy a saját ruhásszerkényeink se máshol éktelenkedjenek, vagy például az otthoni munkavégzés helyszínéül is szolgálhat. Arról már biztos hallottál, hogy az otthonunkat érdemes úgy kialakítani, hogy például a szabadidős, a relaxálós és a dolgozós terek jól elhatárolódjanak egymástól. Hiszen könnyebb úgy a tevékenységeid között is határokat szabni, és így az ideális egyensúlyt megtalálni és fenntartani, ha azokat külön térben végzed. Ezért is javasolják például, hogy a hálószoba csak az alvásé legyen, mert így a hálószobába már úgy lépünk be, hogy a küszöbön kívül hagytuk teendőinket.  

 

Akár egy térben kap helyet a vendégszoba és a dolgozó, akár külön, a következőkre ügyelj: 

  • kellő mennyiségű tetőablakkal megfelelő mértékű természetes fényt engedhetsz be a szobába – a tetőablakokat egymással és homlokzati ablakkal is kombinálhatod, 
  • kellő mennyiségű tetőablakkal hatékonyabban tudsz szellőztetni, 
  • a tetőablakra szerelj rovarhálót, 
  • érdemes redőnnyel gondoskodni a még hatékonyabb hőszigetelésről és természetesen a megfelelő sötétítésről!
 

Akkor igényel némi plusz logisztikát ez a felállás, amikor a vendég hosszabb ideig tartózkodik nálad, így az otthoni iroda ideiglenesen üzemszünetre kényszerül. 

 


Ezt a bejegyzést 2022. május 24-én tettük közzé.