Tedd biztonságosabbá az otthonod a kutyád számára is!

Megosztani életterünket négylábú kedvencünkkel nem csak annyit tesz, hogy beengedjük őt a lakásba. Természetes igényünk – és az övéké is –, hogy közel legyünk egymáshoz. Gyakorta feljöhetnek a kanapéra, velünk aludhatnak, szabadon jöhetnek-mehetnek a lépcsőn, az egész lakás a rendelkezésükre áll. Azonban az egészségük érdekében érdemes meghúzni a határokat, vagy egy kis odafigyeléssel kényelmesebbé tenni számukra az életteret.

 

Kanapé szabály vagy rámpa 

Ha le tudsz mondani arról, hogy összebújj a kutyusoddal, akkor a legegyszerűbb meghozni azt a szabályt (és következetesen betartani/betartatni), hogy nem ugorhat fel az ágyra. Ha azonban a másik tábort erősíted, akik szívesen osztják meg a kuckózós pillanatokat is az ebbel, érdemes lehet legalább egy kutyáknak szánt lépcsőt, de még inkább rámpát elhelyezned a bútor mellett. A sok ugrálás ugyanis – különösen az arra hajlamos fajtáknál, mint a tacskó, vagy az idősebb állatoknál – gerinc- és egyéb problémákat okozhat.   

 

Lépcső/lépcsőház lezárása 

Ha a lépcső is elérhető a kutyus számára, érdemes ajtóval, ráccsal lezárni. A gyakori lépcsőzés szintén gerincbántalomhoz, egyéb mozgásszervi vagy ízületi problémákhoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy egy szerencsétlen mozdulat, nagyobb lendület esetén kisebb vagy akár komolyabb baleset is érheti kedvencedet. Inkább kerüld el a bajt! Persze vannak esetek, amikor mindenképp fel / le kell engedni a kutyust. Inkább vedd a karjaidba és vidd le őt, ha ez nem jelent veszélyt a te biztonságos közlekedésedre és a méretei is lehetővé teszik ezt! 

 

Menedék 

A legtöbb kutyus olykor, de vannak olyanok is, akik rendszeresen, szeretnek elbújni. Nem csak akkor, ha gond van (betegségből/sérülésből adódó bágyadtság vagy stressz), ők is zavartalan nyugalomra vágynak. Teremtsd meg ennek tökéletes környezetét! Érdemes lehet egy karámot, beltéri kutyaházat – pl. szállítóboxot – is beszerezned. Ennek méretének megválasztásához kérj segítséget, de általában igaz, hogy érdemes akkorát választani, amiben a kutyus fel tud ülni, állni, ki tudja nyújtóztatni magát, de mégis körülölelő biztonságot jelent számára. 

 

Még több tippet találsz korábbi cikkünkben, ne hagyd ki azt se: Hogyan tehetjük biztonságossá a tetőteret a kisállatunk számára?  

 


Ezt bejegyzést 2023.  január 13-án tettük közzé.