Az év színe vagy színei?

Gyakran találkozunk az „év színe” kifejezéssel. Azonban könnyen belefuthatunk ugyanazon évben eltérő színekbe, amiket ugyanezzel a jelzővel illettek. Akkor mégis honnan tudhatod, hogy mi az év színe és mit válassz az otthonodba? Segítünk eligazodni!

A Pantone Color Institute és a nagyobb festékgyártók is évről évre meghatározzák, hogy mi legyen a következő időszak legdivatosabb színe, illetve az év színéhez tartozó színpalettájukat is összeállítják. Ez azt eredményezi, hogy ahány cég, annyi év színe keletkezik minden egyes esztendőben. Sőt, némely cég a problémásabb években (mint például a 2008-as gazdasági világválság vagy a 2020-as pandémia) nem is elégszenek meg egy színnel, hanem egy harmonizáló színpárt választanak. Idén olyan cég is akadt, aki 3 színnel állt elő. 

 

Mi állhat ennek hátterében? 

Az év színének kiválasztását természetesen komoly kutatómunka előzi meg. A procedúra során több tucat színszakértő és színpszichológus vizsgálja a világ különböző területeit, úgymint elektronikai ipar, légi- és űripar, autóipar, divatipar. A grafikai, formatervezési és lakberendezési trendek mellett tanulmányozzák a szórakoztatóipar termékeit, a filmeket, műgyűjteményeket, kortárs művészek munkáit, népszerű utazási célokat, de még a társadalmi-gazdasági helyzeteket is. Ezen tapasztalatok összessége eredményezi a választott színt, színeket, és ennek mindig van egy aktuális és fontos üzenete, egy világszemlélet, amelyet így szeretnének átadni a társadalomnak. 

Idén például a legtöbb cég a természetből merített ihletet és nyugodt, békés, tört árnyalatokat helyezett a rivaldafénybe. Ez nem a véletlen műve: a pandémia sokakat zaklatottan, feszülten, aggodalommal túlcsordultan otthonunkba zárt. Viszont melléjük beköltözhet a nyugalom, harmónia, béke, elegancia, felfrissülés vagy egy csipetnyi izgalom az év színeinek köszönhetően kiegészítők, textíliák, bútorok, burkolatok, falfelületek vagy egyéb formában. 

ev-szine-sotetito-rolon-144884-01-XXL 

Példák az év színeire

  • A Benjamin Moore festékgyártó választottja 2021-ben az Aegean Teal (zöldes-szürke),  
  • a PPG Coloré a Misty Aqua (menta zöldes árnyalat), a Transcend (homokszín) és a Big Cypress (meleg barna),  
  • Duluxé a Brave Ground (barnás), 
  • Sherwin-Williamsé az Urbane Bronze (meleg barnás-szürkés árnyalat),  
  • Graham & Browné az Epoch (bordós árnyalat),  
  • Pantoné pedig az Ultimate Grey (világos szürkés árnyalat) és az Illuminating (citromsárga árnyalat), 
  • Coloro és WGSN-é 2020-ben például az Orchid Flower (lilás rózsaszín). 

 

Amennyiben trendérzékenyek vagyunk, és éppen felújítás előtt állunk, érdemes áttanulmányozni ezeket az árnyalatokat és a kapcsolódó palettákat. Ha sikerült kiválasztani a kedvencet, kedvenceket, illetve azok palettáját, tehát kísérő színeit, akkor arra figyeljünk, hogy a testesebb, sötétebb színek a padlóra, a bútorokra és esetleg a függőleges falfelületekre kerüljenek! Továbbá a ferde tetőtéri falak minél világosabb árnyalatot kapjanak, és az élénkebb, mozgalmasabb színek inkább a textíleken, kiegészítőkön, dekorációkon jelenjenek meg. 

 

Ha szívesen megismerkednél az év lakberendezési trendjeivel, olvasd el szerzőnk kapcsolódó cikkét ide kattintva
Szakértőnk Honnan tudhatom, hogy milyen stílus fog tetszeni éveken át? című bejegyzése is érdekelhet! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. május 29-én tettük közzé.