Gazdagság, szerencse, siker: ennyi mindent jelent a tető színe

A tetőcserép a védelmi funkció mellett meghatározza az épület stílusát, valamint kulturális kontextusa is van. Ma már a tetőcserepek szinte bármilyen színben elérhetők, a Terrán kínálatában egyaránt megtaláljuk a klasszikus és a modern árnyalatokat is. De miért éppen olyan a tetőcserepek színe, amilyen és van-e kulturális jelentése? 

 

Trapézok és pikkelyek 

Ha behunyjuk a szemünket, és magunk elé képzelünk egy kék tetejű fehér házat, akkor nagy valószínűséggel Szantorini képeslapokra illő látképe jut eszünkbe, a hófehér házakkal, kék kupolákkal. Ha azt mondjuk trapéz formájú, barna, vörös, sárga és zöld színű mázas cserepek, akkor sokaknak beugrik a híres burgundiai mázas tetőcserép (tuile vernissée). Egy mindenki által ismert és egészen elképesztő összhatást keltő tető Gaudi Casa Batllo-ja vagyis a Csontok Háza. Pikkely szerűen borított üvegmázas kerámiacserepei nemcsak formájukban, de színeiben is egy sárkányra emlékeztetnek.

 

Szerencse, gazdagság 

A színek nem egyszerűen hangulatot keltenek, hanem kultúránként eltérő jelentést hordoznak. Míg nyugaton a fehér a tisztaságot szimbolizálja, addig keleten a halált, a szomorúságot. A kínai kultúrában a terrakottát a gazdagsággal, sikerrel hozzák összefüggésbe.  

 

Színpaletta Terrán módra 

Sokáig a vörös és a barna színek domináltak a hazai vásárlók körében, de az utóbbi években a klasszikus színek mellett megjelent az igény a sötétebb árnyalatok iránt is. Ehhez igazodva a Terrán is bővítette palettáját, ma már a szürke, fekete cserepek is igen népszerűek. A Terrán legkönnyebb tetőcserepe, a Synus, nyolcféle színben kapható a vöröstől, a meggypiroson át, egészen a feketéig. A Terrán prémium felületkezelési eljárásával, a ClimaControllal a sötét tónusú tetőcserepek közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. A Synus egyaránt jó választás építkezéshez és felújításhoz is, legyen szó szinte bármilyen színről, amelyet esztétikusnak tartunk otthonunkkal. 

 

synus-terran

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 9-én tettük közzé.