Beépített szellőztetőkkel a jó levegőminőségért

Képzeld el, hogy az ablak zárva van, mégis beáramlik a friss levegő. Ez ma már nem utópia, beépített szellőztetőkkel nagyon is lehetséges. Tarts velünk és tudd meg, mit jelent ez!

Minden VELUX tetőtéri ablak beépített szellőztetővel készül pontosan azért, hogy bármely helyiségben a friss levegő biztosításához korszerű megoldást nyújtson. Érdekes technológiai megoldásokat szült ez a szándék, mégpedig kétfélét: szellőzőnyílást és résszellőzőt.

velux-szellozonyilas-133605-01-XXL


A szellőzőnyílás sajátossága, hogy a kilincsszerkezet része. A felső kilincses billenő VELUX tetőtéri ablakok esetén a felső kilincs nem egy szokványos kilincsforma, inkább egy az ablak szélességére méretezett nyitókar. Ha ezt megfogjuk és lefelé meghúzzuk első kattanásig, akkor még csak a szellőzőnyílást nyitottuk ki. A tetőtéri ablak továbbra is zárva marad, a szellőzőnyíláson keresztül azonban megindul a levegőáramlás.

A nyitókart tovább húzva második kattanással nyílik ki maga a tetőtéri ablak.

velux-resszellozo-118559-01-XXL


A résszellőzők az alsó kilincses billenő VELUX tetőtéri ablakok tartozékai. Két végükön ujjunkkal nyomást gyakorolva nyithatjuk ki a szellőzőt. Erre ikonok hívják fel a figyelmet.

Ezeket a beépített szellőzőket arra használhatjuk, hogy folyamatos levegőcserét biztosítsunk a helyiségben igényeinktől függően. Jó tudni azonban, hogy télen, a fűtési szezonban, nem javasolt ezek használata. Minél nagyobb ugyanis a beltér és a külső környezet közötti hőmérsékletkülönbség, annál inkább kockáztatjuk, hogy a bentről kifelé áramló levegő a hideg felületekkel találkozva víz formájában kicsapódik és ez magában a szellőzőnyílásban, azaz az ablakszerkezetben is megtörténhet. Ez a víz pedig károsíthatja a tetőablakok faanyagát, így csökkentheti ablakunk élettartamát.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyi levegő áramlásáról beszélünk. Ez függ a tetőtéri ablak méretétől, a szellőzőnyílás típusától és a kinti és benti légnyomás különbségétől is. Egy átlagosnak mondható 78 cm szélességű tetőtéri ablak esetén 8 Pa légnyomáskülönbség mellett a szellőzőnyíláson keresztül 8,4 l/s (liter/másodperc), míg a résszellőzőn keresztül 6,1 l/s levegő megy át.

Ha fontos az egészséges életmód számodra, válassz tetőtéri ablakot beépített szellőztetővel és tedd hétköznapjaid rutin teendőjévé a szellőztetést. A nedvesség, a porszemek, a szagok, az elektromos készülékek által generált részecskék, a szén-dioxid stb. csak ilyen módon tud távozni a lakásból, miközben a helyére oxigéndús friss levegő érkezik.

 


Ezt a bejegyzést 2020. október 20-án tettük közzé.