A tető dőlésszöge meghatározza, milyen ablakot választhatsz

Blogunk olvasójaként már tudhatod, hogy a tetőtéri ablakok kétszer annyi fényt engednek be a helyiségekbe, mint a homlokzati ablakok. Éppen ezért akár építkezéskor, akár korszerűsítő felújítás esetén érdemes átgondolni, milyen tetőbe illeszthető megoldásokkal vezethetünk be több természetes fényt. Lássuk a lehetőségeket!

 

A tető hajlásszöveg meghatározza, hogy milyen opciók közül választhatsz. Persze az is számít, hogy hova szeretnél fényforrást: kézzel elérhető magasságban vagy fentebb. 

 

Magastetős ablakok 

15°-90° fokos hajlásszög esetén felsőkilincses tetőablakokat is elhelyezhetsz. Ebben az esetben bútorok is lehetnek az ablakok alatt, ugyanis a felső kilincshez akadálytalanul hozzáférsz.  Így zökkenőmentesen nyitható és csukható az ablak. Hogy elérd a felső kilincset, az ablakot alacsonyabb magasságra építik be. Ennek az is az előnye, hogy kilátási lehetőséget biztosít, ezáltal is tágítja a teret, növeli a komfortérzetet. 

Akár kényelmi, akár funkcionális megoldás miatt választhatsz távvezérléssel működtethető tetőablakokat. Így olyan magasságban is elhelyezhetsz természetese fényforrást, amit kézzel már nem érnél el.  

15°-55°-os hajlásszögű tetőn alsókilincses, felnyíló tetőablakokat választhatsz. Ezek magasabb térdfal esetén használhatók, hiszen a kilincs alul helyezkedik el, így a nyitás/zárás akadálytalanul megvalósítható. 

 tetoablak-megoldasok-ID10071455_130305-01-L

Természetesen minél több tetőablakot tervezel, annál nagyobb a kilátás és annál több természetes fény áradhat be. Erről egy korábbi bejegyzésünkben olvashatsz: A tetőtéri ablakok mennyiségének és helyének tervezési szempontjai 

Ha szeretnéd kimaxolni a panorámát, a szellőztetés hatékonyságát és a természetes fény mennyiségét, a VELUX CABRIO® tetőerkély imádni fogod. Ez zárt állapotban egy VELUX Duo ablakhoz hasonlít, kinyitva azonban már tetőerkély. Erről az Erkély a háztetőn? című bejegyzésünkben olvashatsz. 

lapostetos-felulvilagito-ID10113219_143900-01-XXL 

Lapostetős megoldások 

0°-15°-os hajlásszögű tető esetén a lapostetős felülvilágítók közül választhatsz. Ez lehet kupola, síküveges vagy íves üvegborítású. Segítségével nemcsak páratlan kilátást kapsz a szabad égre, de az eddig ablaktalan vagy kevésbé megvilágított helyiségeket is természetes fénnyel töltheted meg. Ezek az ablakok lehetnek fixek vagy nyithatók, ezen belül távvezérlésűek.  

fenycsatorna-ID10055321_124115-01-XXL 

Jolly Joker 

0°-15°-os és 15°-60° hajlásszögű tető esetén is léteznek fénycsatorna megoldások. Ezek segítségével olyan helyiségbe is bejuttathatod a természetes fényt, melyek nem határosak közvetlenül a tetővel. Így tetőteres vagy egyszintes, magas- vagy lapostetős otthonok esetén is alkalmazhatók.  

Korszerűsítés esetén tehát érdemes átgondolni, hogy az áramszámla csökkentése érdekében milyen plusz természetes fényforrásokat tudsz kialakítani otthon! 

 


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 15-én tettük közzé.