Biztonságban a tetőtérben nyári rapszódia idején is

Az idei nyarat, de legalábbis a kezdetét bátran nevezhetjük rapszodikusnak. A hőmérséklet gyorsan ingadozott akár egy napon belül, bármikor ránk szakadhatott az ’égi áldás’ és a párás, illetve álló levegőből is jutott bőven. 

Az ilyen időszakra hogyan lehet felkészíteni az otthonod? Mi lenne, ha nem neked kellene állandóan csekkolni az időjárás app-okat, meteorológiai állomást telepíteni és azt elemezni, vagy aggódni, hogy ugye becsuktam az ablakokat? A tetőtéri otthonra is létezik smart megoldás!  

 

A távvezérelt VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakok, árnyékolók és redőnyök működtetését rábízhatod egy automatizált, szenzor- és időjárás alapú rendszerre, a VELUX ACTIVE beltéri klímaszabályozóra, mely folyamatosan méri a szoba hőmérsékletét, páratartalmát és a levegő minőségét (a CO2-szintet). Az érzékelők által mért eredmények alapján működteti a tetőtéri ablakokat és redőnyöket az optimális beltéri körülményekért és egészségesebb otthonért.   

okos-megoldas-139612-01-XXL

Naponta többször intézkedik a szellőztetésről, de az esőtől nem kell tartani, mert minden távvezérelt VELUX tetőtéri ablak rendelkezik esőérzékelővel, amely megakadályozza, hogy az ablak esőben kinyíljon, illetve amikor esni kezd, automatikusan bezárja az ablakot akármilyen adatokat mér a VELUX ACTIVE.  

 

Ha megérkezik a nyári meleg, a helyi, kültéri időjárási adatok alapján beállítható, hogy a tetőtéri ablak mennyire és mennyi ideig legyen nyitva szellőztetéshez, illetve így előzhető meg, hogy nyitva legyen az ablak, amikor a beltéri klíma ezzel nem javítható. Tehát, ha kint melegebb van, akkor nem nyitja ki a tetőtéri ablakokat, hiszen csak felmelegedne a helyiség.  

 

Az időjárási adatokat a rendszer az árnyékolók beállításához is használja a lehetséges túlmelegedés megelőzése érdekében. Nyáron például egy hajnali szellőztetés után leengedheti a külső árnyékolókat, hogy mérsékelje a helyiségbe besugárzó hőt.  

Nem csak az aktuálisan mért adatokra támaszkodik a rendszer. Figyeli a várható időjárást is és eszerint működteti az ablakokat és árnyékolókat. Amikor közelít a nyári felmelegedés, már akkor besegít a tetőtéri helyiségek hőmérsékletének optimális szinten tartásában, hiszen olyan beállításokat használ, hogy a szobákba a hőség legkevésbé jusson be 

 

Az automatizmus természetesen nem azt jelenti, hogy nincs beleszólásunk. Bármikor, bárhonnan ellenőrizhetjük otthonunk állapotát és felülírhatjuk a rendszer rendelkezéseit. A VELUX ACTIVE ideiglenesen letiltható egy (vagy akár minden) helyiségben, ha például szeretnénk megelőzni az ablakok és árnyékoló termékek éjszakai automatikus vezérlését. 

További kényelmi funkció a VELUX ACTIVE esetén a hangvezérlési lehetőség, melyhez az Apple készülékek esetén Siri, Android esetén pedig a Google Assistant nyújt támogatást. 

 

Apple HomeKit használatával a beltéri klímaszabályozó rendszert otthonunk többi smart megoldásával is össze tudjuk hangolni.  

 

Te kipróbálnád ez az okos megoldást? 

 


Ezt a bejegyzést 2020. július 03-án tettük közzé.