Burkolat lerakási minták

Amikor a burkolat megtervezésére kerül sor, nem csak a kiválasztásra kell gondolni. Ugyanis a burkolatokat különböző féle módokon lehet lerakni. De vajon mindegy, hogy mit választunk? Lássuk, melyek ma a leggyakoribb trendek!

 

Halszálkaminta 

A metrócsempe néhány éve a reneszánszát élte, még ma is sokan keresik. Talán ebben az esetben találkozhatsz a leggyakrabban a halszálkamintával. Ekkor a csempék oszloponként V alakban találkoznak egymással, és 45 fokos szögben eldöntve indulnak. Nagyon látványos, formálja a teret, de éppen ezért érdemes átgondolni, hogy melyik helyiségben, mely és mekkora felületeken mutat jól. Alkalmazható a falon is, illetve a padlón is. Jellemzően kisebb felületeken javasoljuk, például fürdőszobában, a beépített kád burkolataként, vagy konyhában, az alsó és felső konyhaszekrény közötti falfelület burkolására. Ez a lerakási mód a hosszúkás, téglalap alakú csempék esetében alkalmazható. 

 

Diagonálminta 

Az átlós lerakásnál is megjelenik a 45 fokos szög, akkor azonban a padlóburkolat fugái zárnak be ekkora szöget az oldalfallal. Ez az átlós lerakási mód is hat a térérzékelésre, nem mindenhol mutat jól. Inkább nagyobb tér esetén alkalmazható, elsősorban a padló burkolására. Tetőtérben, ahol a ferde tetősík, szabálytalan geometria uralkodik, érdemes hanyagolni, inkább kevésbé hangsúlyos mintát választani. 

 

parhuzamos-halos-462be-3d166-8a475_OfficeVersion 

Klasszikus hálómintában lerakott burkolat 

A legalapvetőbb burkolási minta, amikor a csempéket háló mintába rendezzük, és a fugasor párhuzamos az oldalfalakkal. Lehet a padlót és a falicsempét is így burkolni. 

 

Téglasorminta 

Amikor a téglalap alakú csempéket feles eltolással rakják, akkor beszélhetünk a téglasor mintáról (lásd. például a cikkünk borítóképén). Ilyenkor a csempe széle az alatta és a felette lévő csempe középvonalához igazodik. A már említett metrócsempék másik közkedvelt felrakási módja ez. Bármely helyiségben jól mutat, bátran ajánljuk konyhába, fürdőszobába, kisebb falfelületekre. 

 

Kosárszövőminta 

Ebben az esetben a függőlegesen lerakott burkolat mellé vízszintesen rakjuk a burkolatot. Tágíthatja a teret, viszont tetőtér esetén inkább a nagyobb, egybenyitott terek esetén javasoljuk, kisebb hálóba, fürdőbe nem. Meglehetősen hangsúlyos a minta, ami a ferde tetőtősíkkal már sok is lehet, sőt, visszájára is fordulhat, azaz össze is húzhatja a teret. 

 

Pepita 

Egy világos, egy sötét, négyzetalakú csempe váltja egymást. Néhány évtizeddel ezelőtt gyakori eleme volt a Kádár-kocka otthonoknak, jellemzően fekete-fehér, piros-fehér színekben pompázott a konyhák vagy fürdőszobák padlóján. Vannak, akik ma is visszanyúlnak hozzá, viszont általában kisebb felületet, pl. zuhanykabint burkolnak vele. Padlón zavaró lehet, főleg nagyobb felületen, hiszen a térérzetünket erősen befolyásolja, kényelmetlen lehet, ahogy optikailag “magával ránt” a padló. De egy zuhanykabin falának akár a dísze is lehet.  

 

 

A fentiek alapján tehát általában igaz, hogy a tetőtérbe érdemes egyszerűbb, letisztultabb, semlegesebb mintát választani, vagy csak kis felületen játszani a látványosabb megoldással, hiszen a szűkebb helyiségek, a ferde tetősík már eleve bonthatják a tér geometriáját. 

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 14-én tettük közzé.