Cluttercore őrület - az idei év egyik legfelkapottabb lakberendezési trendje

A Z generáció alkotta cluttercore irányzat az idei év egyik legfurcsább és legizgalmasabb lakberendezési trendje. Te el tudod képzelni otthonodat cluttercore stílusban? Vagy ha nem is az egészet, esetleg egy-egy szobát? Olvass tovább és ismerd meg ezt az új, különös lakberendezési divatot!

Kreatív káosz vagy jól szervezett zűrzavar, ami elsőre eszünkbe jut egy cuttercore szoba láttán. Mintha a Spinédzserek ruhakollekciói elevenednének meg a falakon és szobákban, megfűszerezve barátainktól, családtagjainktól kapott, saját készítésű ajándékokkal, festményekkel, műalkotásokkal. A minimalizmus szöges ellentéte, a rendszeretők rémálma ez az irányzat, mely az otthonosságot és személyes tárgyak szeretetét hirdeti. Minél színesebb, minél több textúra találkozik a helyiségben, minél kevésbé illenek össze a tárgyak, annál jobban sikerül a lakójának elsajátítania ezt a stílust. A hangsúly természetesen nem azon van, hogy a tárgyak összenyomjanak, domináljanak, hanem arról, hogy életed személyes vonatkozásai átjárják otthonod, személyiséged sokszínűségét hirdetve, ami persze akarva-akaratlanul magával hoz egy kis zsúfoltság érzést is.   

A cluttercore születését egyébként a COVID-idejének köszönhetjük, amikor is át- és felértékelődött otthonunk szerepe. Sokkal több időt töltöttünk el itt, így a funkcionalitás mellett a kényelem és kellemes atmoszféra egyre nagyobb hangsúlyt kapott. A cluttercore pedig az emlékek és szeretet birodalmává alakítja az otthonokat.  

Te is szemezel a cluttercore stílussal, de tanácstalan vagy, hogyan állj neki? 

Mivel a fiatalabb generációtól indul ez az újdonság, ezért azokon a csatornákon érdemes inspirálódni, ahol ők is jelen vannak. Az Instagram és a TikTok kimeríthetetlen ötlettár a témában.  

A rendetlen esztétika megvalósítása nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik! Ha te is szemezel vele, de szeretnéd elkerülni az átláthatatlanságot és rendetlenség érzését, akkor próbáld meg alábbi tippjeinkkel ellensúlyozni! 

  • A fehér falak és semlegesebb bútorszínek kompenzálják az alkotások és tárgyak sokszínűségét. 

  • A természetes fény tágítja a teret és kevésbé érzed azt, hogy a tárgyak ráülnek otthonodra. Tetőtér esetén minél több és jól pozícionált tetőablakokkal, tetőbe illeszthető ablakokkal maximalizálhatod a fénymennyiséget. 

  • A tárgyakat színek szerint is csoportosíthatod. Halmozhatod az azonos színeket vagy összeillőség szerint is párosíthatod őket.  

  • Ne tévesszen meg senkit a sok holmi! Ez az irányzat sem a kupit és koszt, üres italos dobozokat, koszos tányérokat vagy ételdobozokat jelenti! Inkább tudatos giccs és zűrzavar, ami jól megkomponált, és abszolút nem igénytelen vagy rendetlen. 

  • Úgy pakold tele otthonod az emlékekkel, hogy azok takarítását, portalanítását is bírd! Minél több tárgy kap helyet a szemünk előtt, annál időigényesebb lehet a tisztántartásuk. Egy vitrines szekrénnyel viszont könnyíthetsz a helyzeteden. 

 


Ezt a bejegyzést 2023. március 14-én tettük közzé.