Drónokkal az építőipari megújulás útján

Bár talán nem kérdéses, hogy az épületekről nagyobb távolságból, felülnézetből készített képekhez drónt kell segítségül hívnunk, azt azonban kevesen tudják, hogy az építőiparban és a ház körüli otthoni munkálatok során is hasznos lehet. 

 

Új perspektívák az építőiparban 

Az elmúlt öt évben fokozatosan megnőtt a kereslet a drónos szolgáltatásokra. Leggyakrabban két- és háromdimenziós modellek megalkotásához alkalmazzák őket, melyek centiméter pontosságú képet adnak az adott területről vagy épületről. 

Első lépés: mérd fel drónnal a tetődet,  

Második lépés: újítsd fel vagy tartsd karban egyszerűbben! 

Hogyan lehet minél idő- és költséghatékonyabb módon megvalósítani a tervezést és a kivitelezést? Kövecses Tamás, a BMI Bramac Rendszermestere a következő példákat emeli ki: „Sok olyan tető van, amit alulról nem tudunk lefotózni, mivel problémákba ütközik a ház körbejárása, de egy drónnal könnyen készíthetünk felvételt felülnézetből, ami segíthet azoknak, akik térben nehezebben helyezik el a ház tetejét. A tetőfedők munkáját már a felmérésnél is megkönnyíti ez az eszköz, hiszen egy régi tetőre felmászni nem biztonságos.” 

Kérhetünk otthonunkról háromdimenziós modellezést, amely kiváló alapként szolgálhat egy későbbi felújítás megtervezéshez. Így arra is lehetőségünk nyílik, hogy a munkálatok megkezdését követően folyamatosan nyomon kövessük az egyes fázisokat, és összehasonlítsuk a haladás ütemét az eredeti tervvel.  Ezen kívül hőkamerás épületenergetikai felméréseket is kérhetünk saját célra. 

 Új projekt (5)

Hőkamerával készített felvétel 

 

Ha úgy döntünk, hogy élünk az ipari drónok nyújtotta lehetőségekkel, érdemes az árakról is tájékozódni: körülbelül 50-80 ezer forintos költségre számíthatunk, illetve amennyiben az épületről 3D-s modellt is készíttetnénk, inkább 50-100 ezer forinttal érdemes számolnunk. 

Az ipari drónszolgáltatás előnyei: 

  • hatékonyabb a munkavégzés, 
  • gyorsabb épületfelméréssel és modellkészítéssel hamarabb kezdhető el a kivitelezés, 
  • pontos, részletes adatok állnak a rendelkezésre, 
  • egyszerűbb a felújítás megtervezése, 
  • nyomon követhetőek a munkálatok lépésről lépésre, 
  • pénzt és időt takaríthatunk meg a hibák könnyebb elkerülésével. 

 

Új projekt (4)

Háromdimenziós modell 

 

Bár csábító a gondolat, hogy beszerezzünk egy saját eszközt, amit gond nélkül meg is tehetünk, ugyanakkor korlátozottabbak lesznek a lehetőségeink, mint egy ipari drónnal.  

Ellenőrizhetjük például egyénileg a kéményt, hogy nincsenek-e repedések a tetőn, nem tömődött-e el az ereszcsatorna, vagy nem észlelünk-e valahol szivárgást. A pontos területi adatok meghatározásához és a 3D modellek elkészítéséhez azonban inkább vegyük igénybe az ipari drónszolgáltatásokat.  

Az első reptetés előtt érdemes tájékozódni a drónok biztonságos és helyes üzemeltetésének feltételeiről, illetve a drónreptetési engedélyhez szükséges nyomtatványokról. 

bramac-pinterest

 


Ezt a bejegyzést 2022. július 26-án tettük közzé.