Milyen eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek az ablaküveg típusok?

Milyen terméktulajdonságok rejlenek a jól csengő, de különböző árkategóriát jelentő VELUX tetőablak típusok mögött? Ebben a bejegyzésben kimondottan az üvegezésre fókuszálunk. Ha most ismerkedsz a tetőablakokkal vagy eljött a csere ideje, tarts velünk a folytatásban! 

 

A VELUX tetőablakok Basic, Standard, Standard Plus és Premium típusúak lehetnek. Üvegezés alapján Basic 51, Standard 61, Standard Plus 64, Premium 68, 66 és 62 besorolásúak. Mindegyik típus edzett üveggel készül, és közös jellemzőjük a hangszigetelés. 

Miben rejlik a különbség? Leginkább a hőszigetelésben, a hangszigetelés mértékében és a szoláris hőnyereségben. 

 

Emlékeztető korábbi bejegyzésünkből: 

Mi az az U-érték?  

A hővesztést a hőátbocsátási tényezővel (U-érték, mértékegysége: W/m2K) minősítjük. Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi a hővesztés 1 m2 felületen, ha a felület két oldala közötti hőmérsékletkülönbség 1C° vagy 1K. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség.  

https://www.ablakatetobe.hu/blog/milyen-legyen-a-tetoablak-hoszigetelese-valaszt-ad-az-u-ertek 

 

Basic 51 

Ez a típus a többivel ellentétben még csak dupla rétegű üvegezést kapott. A neve is arra utal, hogy ez egy alaptípus, így a tulajdonságai is a VELUX tetőablakok között egy alapszintnek felelnek meg. A teljes ablak hőszigetelése 1,3 W/m2K, magának az üvegnek pedig 1 W/m2K. A hangszigetelése 31 dB, a szoláris hőnyereség pedig 46%. 

 

Standard és Standard Plus 

A Standard kategóriától már 3 rétegű üvegezésűek az ablakok. A Basic típushoz képest lényegesen magasabb komfortérzetet nyújtanak. A Standard esetében már javul a hőszigetelés és a hangszigetelés. A Standard Plus-t kényelmi szempontból is továbbfejlesztették: ennél a típusnál már az esőzaj-csökkentésre és a könnyen tisztuló felület kialakítására is törekedtek.  

 

Standard 

Standard Plus 

Hőszigetelés a teljes ablakra 

1,1 W/m2K 

1 W/m2K 

Hőszigetelés az üvegre 

0,6 W/m2K 

0,6 W/m2K 

Hangszigetelés 

32 dB 

35 dB 

Szoláris hőnyereség 

50% 

46% 

 

Premium 

A beszédes nevükből könnyű kitalálni, hogy ezek a csúcskategóriás típusok. A Standard tetőablakok tulajdonságait megörökölték, illetve megkapták a Standard Plus kategóriában megismert esőzaj-csökkentést is, és kiegészítették őket a biztonsági laminálással, valamint az UV-szűrővel. Ez tehát a Premium küszöbe, ezt a 68-as kód jelöli. A 66-os kóddal jelölt típus a Standard Plus kategóriából megörökölte még a könnyen tisztuló bevonatot is. Továbbfejlesztették viszont abban, hogy ez már harmatmentes bevonattal is rendelkezik. Ezek mellett a szoláris hőnyereségben és a hangszigetelésben mutatkozik meg talán a legfőbb különbség a Basic és Standard kategóriáktól, de a hőszigetelésben is van javulás. 

 

Premium 68 

Premium 66 

Premium 62 

Hőszigetelés a teljes ablakra 

1,1 W/m2

1 W/m2

0,92 W/m2

Hőszigetelés az üvegre 

0,7 W/m2

0,6 W/m2

0,5 W/m2

Hangszigetelés 

35 dB 

37 dB 

42 dB 

Szoláris hőnyereség 

49% 

44% 

47% 

 

A legfontosabb összehasonlítható előnyök 

  • Hőszigetelés: minél kisebb az U-érték, annál jobb! 
  • Laminált biztonsági üveg: a ragasztott belső üvegréteg törés esetén nem hullik szilánkokra, csakúgy, mint az autó szélvédője esetén, így ez az üvegezés biztonsági szempontból kimagasló. 
  • Szoláris hőnyereség: Ha magasabb ez az érték, az azt mutatja meg, hogy több hőt nyerünk általa a napsugarakból, mint az alacsonyabb szoláris hőnyereség értékkel rendelkező üvegek esetén. 

A fentiekből is látszik, hogy a tetőablakaid megtervezésekor érdemes átgondolnod, hogy mely helyiségekbe keresel tetőablakot, tetőablakokat, és annak megfelelően érdemes a típust kiválasztani. Például a hálószobában és gyerekszobában fontosabb szempont lehet a zajcsökkentés és a biztonság, hiszen itt alszunk. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. június 27-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: