Gyárból otthon: az indusztriális avagy loft stílus

Az ipari stílust az élet hozta létre, nem pedig egy divatirányzat. A 60-as évek végétől az ipari termelés egyre inkább a városokon kívüli területekre szorult ki, így a városközponthoz viszonylagosan közel eső ipari épületek belső tereit nagy alapterületű részekre osztották fel és lakásokat alakítottak ki bennük. Ebben a bejegyzésben megnézzük, mi jellemzi őket!

 

A loft stílus kialakulása New Yorkhoz és Londonhoz, illetve a párizsi és berlini művésznegyedekhez köthető, hiszen eleinte a művészek alakították ki így otthonaikat, de mára ez a stílus bárki számára elérhetővé vált. Ma már a világ számos pontján találkozhatunk lakássá átalakított szélmalommal, nyomdával, magtárral, iskolával, istállóval, sőt középkori templommal is, de bizonyos kompromisszumokkal a budapesti régi bérházak 4-5 méteres belmagassága is lehetővé teszi az indusztriál stílus alkalmazását.  

Hívószavai 

  • Egyediség,
  • Bevállalósság,
  • Szabadság
  • Sikk,
  • Otthonosság,
  • Újrahasznosítás,
  • Környezettudatosság,
  • Praktikusság,
  • Funkcionalitás. 

Térkapcsolatok 

Az indusztriális lakás 130-150 négyzetméteres belső tereit nem szabdalják fel falak, így a lakás egy egybefüggő, nagy, magas, áramló tér. A nagy tereket szőnyegekkel, pengefalakkal, osztott fémszerkezetű üvegfalakkal, üvegajtókkal, térben álló polcokkal, paravánokkal tagolhatjuk. A belmagasság 6 méter vagy annál több is lehet. A stílus jellemzője még a fémvázas galéria vaslépcsővel és vaskorláttal. Amennyiben van terasz, ott helyet kaphat a jakuzzi, a szauna, a szolárium vagy akár egy medence is, illetve ide kerülhetnek a növények, a grillsütő, egy kényelmes étkező asztal székekkel, valamint a kerti bútorok.  

indusztrialis-stilus

Színvilága 

Jellemzőbb a neutrális és a sötétebb színek alkalmazása, úgymint a szürke sötétebb árnyalatai, a sötétebb fa színek, a téglavörös, a rozsdabarna, a terrakotta és a fekete, de természetesen a betonszürke és a fehér is megtalálható ebben a stílusban. A jellemzően matt színek mellett kiegészítő színként megjelennek a fémszínek, illetve egy-egy élénkebb árnyalat, mint például a petrolkék vagy a mustársárga. A komorságot oldhatjuk a növényekből kialakított zöld szigetekkel. 

Minták 

A minták erre a stílusra nem jellemzőek, kivétel ez alól az egyszerű, letisztult szőttes minták, illetve a valódi szőrme és marhabőr mintázatok.  

Anyaghasználat 

Főbb alapanyagai a beton, a tömörfa, a kő, a tégla, a vas, a réz, a rozsdamentes acél és az üveg. A csupaszon hagyott beton- és acélgerendák, és a vízvezeték csövek alapvető elemei az indusztriális stílusnak. Az ágykeretek, az ablakkeretek, a falak, a mennyezetek, a lépcsők, a korlátok, a bútorok és az ajtók anyaga szigorúan csak natúr színű fémből vagy egyéb természetes anyagból lehet. Betonból padló, konyhapult, mosdó és kád is készülhet megfelelő felületkezelés után.  

Felületek 

Az indusztriál dizájn a környezetet legtöbbször változatlanul hagyja vagy csak felületileg kezeli, impregnálja, és abba költözteti bele enteriőrjeit. A felületek natúr színűek, kopottas árnyalatúak, durva, nyers, természetes mind a fal, mind a padló és a mennyezet is. Gyakran találkozhatunk vakolat nélküli, látszó tégla felületekkel (multicolor színben vagy például fehérre színezve), de ugyanennyire jellemzőek a nyers beton felületek is. A rozsdamentes acél, a fém, az üveg és a faanyagok esetében egyaránt a sima felületre törekszik, de a forrasztások, a szegecselések nyomai látszódhatnak. 

Padló 

A padló esetében választhatunk egyszerű megjelenésű hajópadlót, régiesebb stílusú parkettát, fugamentes öntött beton vagy műgyantapadlót.  

Mennyezet 

Az ipari stílusnak jellegzetessége, hogy az inkább elrejtésre szánt gépészetet, azaz a fűtéscsöveket, a vezetékeket, az elszívókat, a csatornákat, illetve az elektromos vezetékeket a mennyezeten vezetik el.  

Bútorzat 

A nagyméretű terekből adódóan a bútorok is túlméretezettek az indusztriális stílusnál, de minden esetben jól funkcionálnak, stabilak, kényelmesek, színeik visszafogott. Stílusukat tekintve a bútorok eklektikusak, lehet közöttük minimalista, ipari, vintage vagy art deco is, és sok esetben újrahasznosít ez a stílus. A helyiségek bútorozása laza, a bútorok szigetszerűen jelennek meg. Jellemző darabjai a konyhaszigetek, föléjük térbe belógó polcokkal, a rusztikus faasztalok acél- vagy vaslábbal, a fémvázas vagy a műanyag székek, a régi ládákból készült dohányzóasztalok, a tömörfa komódok, a fém műhelyszekrények vagy régi öltözőszekrények, a fémből készült fa polcos könyvespolcok, a régi iskolapadok hozzájuk tartozó székekkel, a nagyméretű kanapék, a látványos fotelek, a bárszékekkel körbevett hosszú étkezőpultok és a beépített tárolók.  

Dekoráció 

Az indusztriális stílus kedvenc dekorációi a térképek, a földgömbök, a zsebórák, az iránytűk, a látcsövek, a teleszkópok, a járművek, a fekete-fehér fotók egyszerű, modern keretekben, a betűk, a fényreklámok, a gitárok, a nagy bőröndök vagy a biciklik. 

Kiegészítők 

A loft lakásokban egyaránt megtalálhatóak a legmodernebb számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök, fényes, krómozott kiegészítők, high-tech csaptelepek, rozsdamentes acél hűtők, fém színű kép- és tükör keretek és egyéb fémtárgyak, fémszerkezetek, ipari ventilátorok, de a régi nagyméretű ipari órák, katonai ládák, varrógépállványok, olajfestmények és kedvenc régi tárgyak is. A stílus nem használ apró dísztárgyakat, nippeket, nem ismeri a függönyöket és a színes párnákat.  

Ajtók, ablakok 

A jellemzően sötét színeket a nagy ablakokból és tetőablakokból beáradó természetes fény teszi barátságosabbá. A hatalmas üvegfelületeken általában nincs függöny, így azok korszerű fűtő-hűtő berendezést és szigetelési megoldásokat kapnak a rezsi csökkentése érdekében. Az egybefüggő terekből néhol fémvázas osztott üvegfalak, illetve üvegajtók választanak le egy-egy kisebb, intim helyiséget, így a fény szinte akadálytalanul tud áramlani az enteriőrben.  

Világítás 

A loft férfias, komor hatását ellensúlyoznunk kell jól megtervezett mesterséges világítással, megfelelő általános-, helyi- és hangulatvilágítások kialakításával. Az indusztriál meleg, visszafogott, lágy fényeket használ. Surlófények világítják meg és hangsúlyozzák ki a strukturált falfelületeket, és csak egy-egy funkcionális terület kap pontszerű megvilágítást. A felülről belógatott nagyméretű valamint különleges lámpatestek éppúgy jól mutatnak ebben a környezetben, mint a karakteres ipari stílusú társaik, illetve a csupán vezetékből és Edison izzókból összeállított fényforrások. A világítótestek anyaga lehet acél, beton, fa, üveg, zománcozott fém és porcelán is.  

Textilek 

Textilek tekintetében a loft különféle szőrmés szőnyegeket, kárpitozás szempontjából pedig az egyszerűbb, nyers textúrájú, de nehezebb anyagokat, például bársonyt és bőrt használ. Lakástextilek terén elsőbbséget élveznek az erős, strapabíró, ritka szövésű vásznak, a bőr és a szőrme. Függönyözés sok esetben egyáltalán nincsen, helyette reluxa, de még inkább zsaluzia lehet az ablakokon. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. július 23-án tettük közzé.