Légzárás a tetőszerkezetben – mit is jelent ez egyáltalán?

Tetőtér beépítéssel rendelkező épületeknél gyakran kerül szóba, hogy különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a jó légzárásra. De mit is jelent ez egyáltalán?


Légzárónak azon építőanyagokat, épületrészeket, épületeket nevezzük, melyeken a levegő nem, vagy csak mérsékelten tud átáramlani. Vagyis: egy jól megtervezett és kivitelezett légzáró réteg megakadályozza a kontrollálatlan levegőáramlást, gondoskodik a jó közérzetről, valamint megelőzi a konvekció (hőáramlás) következtében kialakuló kondenzvíz képződést. 

Leggyakrabban az utolsó pont a kiváltója a tetőszerkezet károsodásának. Az ok pedig egészen egyszerű: amikor a meleg, párás beltéri levegő télen ellenőrizetlenül áramlik át a tetőkonstrukción, a pára a hőszigetelésben lecsapódik. Mivel a kondenzvíz a hőszigetelés hatékonyságát jelentősen csökkenti, ráadásul növeli a penészképződés veszélyét, ezért a hőszigetelést a nedvességtől egy légzáró és párafékező réteggel meg kell védeni. 



lLégzáró ragasztásLégzáró ragasztás - a részletek is fontosak!

A tökéletesen légzáró csatlakoztatások kialakítása elengedhetetlen az épület hosszú élettartamához. Ez érvényes minden átlapolásra, áttörésre, csatlakozásra. Azon túl, hogy a részletképzések leragasztásával/tömítésével elkerülhető a hőveszteség, energiaveszteség és huzatérzet, nem tud a beltéri meleg, párás levegő sem a szerkezetbe jutni, és ott károsodásokat okozni (pl. penészesedést). 


6 jó indok a légzárásra:

  • Kevesebb fűtési energia szükséglet, elkerülhető az ellenőrizetlen levegőáramlás, ami energia megtakarítást és kevesebb széndioxid kibocsátást eredményez.
  • Az épületfizikai károk elkerülhetők, mert nem tud a szerkezetben kondenzvíz képződni. 
  • Nem károsodik a szerkezet, nem képződik penész.
  • Megakadályozza a huzat-érzetet.
  • Jobb beltéri levegő minőség (szagok, spórák, por, stb.).
  • A szellőztető rendszerek hatékonyabbak.

Energiatakarékosság és jobb komfortérzet

Az épületek légzárása a hőszigetelés mellett több okból kifolyólag is fontos szerepet játszik, akár új építésről, akár átépítésről, akár felújításról beszélünk: egy zárt épület gondoskodik a kellemes lakóklímáról, az energiaköltségek csökkentéséről és hozzájárul a környezetvédelemhez is. 

Egy nem légzáró módon kialakított tető, ajtó vagy ablak nem csak a komfortérzetet, hanem az egész épület minőségét is jelentősen rontja és elkerülhetetlen a magasabb energiaköltség. 

Doerken


Ezt a bejegyzést 2020.05.24-én publikáltuk.