Elkéstél-e már, ha most kezdesz Kivitelezőt keresni?

Itt a nyár. Ragyogó napsütés, kellemes meleg, szellő és mindenhol burjánzik a növényzet, virágok nyílnak, beindult a fűnyíró-szezon, csivitelnek a madarak.  Sokan érzik úgy a jó idő beköszöntével, hogy kibújva a medve barlangjából, nem csupán a természet lágy ölén töltekeznek D-vitaminnal, hanem nekidurálják magukat és építkezni kezdenek. Találni még ilyenkor szakembert? 

  

Sokszor írtunk arról, mi kell ahhoz, hogy felelősen kezdj bele egy építkezésbe. Nyilván megvan az elszánás, vannak ötletek, jó esetben vázlatok, tervek, netán még pénz is akad. Egy valaki hiányzik, maga a Kivitelező. 

Az a munka, amit a Tervezőkkel együtt végeztél, és izgalommal, néha feszültséggel, minden bizonnyal kérdésekkel telve folytattál, semmi ahhoz képest, amit az „építkezés drámája” jelent majd számodra. Óriási kihívás, nagy próbatétel. Ezt Te is érzed. Így nem mindegy, hogy ki lesz a nyertes Kivitelező, ki építi a házad. Mert odaszánod az időd, pénzed, kockáztatsz és csak a legvégén derül ki, hogy nyersz-e vagy sem. Meggyőződésem, hogy ebben a „játékban” is csak tisztességesen szabad eljárni és ennek megfelelően vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít. Ennek érdekében szükséged lesz további tervezői segítségre, valamint egy jó szerződésre. 

Nem kertelek. Ha most kezdesz el Kivitelezőt keresni, akkor nagy eséllyel csak jövőre fogsz építkezni. Szerencsés esetben egy őszi kezdés még beleférhet. Előfordulhat, hogy lesz, aki korábban is ráér, de a Kivitelező kiválasztásakor vedd figyelembe az alábbiakat: 

  • Soha ne a kivitelezői ajánlat, költségvetés végösszege határozza meg, kit választasz! 
  • Kivitelezőnek kötelessége a tervet ismerni és pontosan annak tartalmára ajánlatot adni. 
  • Aki nagyon jó, annak többnyire van munkája, tehát nem ér rá azonnal. 
  • Mindig kérj referenciát a Kivitelezőtől!
  • Ha van időd, nézd meg korábbi munkáit, beszélgess a korábbi Megbízóival! 
  • Ellenőrizd, hogy mennyire stabil cég, akit meg akarsz bízni a munkával! 
  • Mindig kérj több Kivitelezőtől ajánlatot, de háromnál többtől ne, mert csak káosz lesz belőle! 
  • Ha Kivitelezőnek van valamire opciós javaslata, mindig kérdezd meg a Tervezőt, mert csak ő látja egyben, rendszerben a házad! 
  • Előleget kizárólag biztonságos feltételekkel adj, de figyelj arra, hogy a Kivitelező is ember, élnie kell valamiből, miközben Neked dolgozik. 
  • Vedd figyelembe, hogy a generál Kivitelező nagyon fontos munkát végez, tehát ne sajnáld tőle a díjat, hiszen, ha Neked kell több tucat szakági Kivitelezőt szervezned, a Te időd, energiád, pénzed megy rá, miközben Neked más dolgod lenne és felelősséget sem tudsz szakmailag vállalni a Kivitelező helyett. 
  • Hagyatkozz az érzéseidre is, azaz olyan embert, céget válassz, aki számodra szimpatikus, van hozzá bizalmad! 
  • Ha ilyen nincs, ne építkezz! 

  

Látható, hogy majdnem mindenki új házat szeretne magának építeni. Ez nagyon erős igény, ugyanakkor lassan kezdjük belátni, hogy a régi megőrzése és annak átalakítása, felújítása, bővítése sokszor sokkal észszerűbb, értelmesebb megoldás. Lehet, hogy többe kerül, de érdemes ebben gondolkodni. Mert nem csak a pénz számít. Tudatos, felelős Építő (és Tervező) nem hagyhatja számításon kívül ezt a fenntartható irányt. Az építés drágulása is ebbe az irányba mozdítja el a piacot és jó hír, hogy ehhez egyre több építőipari cég, gyártó is alkalmas partnernek bizonyul. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu 

 


Ezt a bejegyzést 2023. június 2-án tettük közzé.