Illetékfizetési kisokos 2022: ki fizet, mennyit és milyen kedvezményeket vehet igénybe?

Egy ingatlan adás-vétel a legtöbb esetben sajnos nem merül ki a vásárlási és felújítási költségekben. Eladóként adót, vásárlóként illetéket kell utána fizetnünk. Lássuk, milyen illetékfizetési szabályokra kell figyelni, és milyen kedvezmények vehetők igénybe 2022-ben.

Ebben a korábbi cikkünkben már részletesebben bemutattuk az illetékfizetés szabályait, ki, mikor és mennyit fizet. 2022-ben az illeték mértéke nem változik. Ingatlanvásárlás esetén a vevőt a vételár 4%-a terheli illetékként. Kivétel, ha 1 milliárd forintot meghaladó áron jut valaki ingatlanhoz. Ezesetben továbbra is az értékhatár felett 2%, maximum 200 millió Ft a fizetési kötelezettség. 

 

Kinek nem kell illetéket fizetnie 2022-ben? 

  • Házastársak és egyenesági rokon közötti ingatlanbiznisz továbbra is mentesül az illetéktől.  
  • Önkormányzati vagy állami tulajdonú lakás után sem kell kifizetni az illetéket.  
  • Jó hír, hogy a CSOK-kal megvásárolt ingatlanok után marad 2022-ben is az illetékmentesség, ami nagy segítség a mai ingatlanárak mellett.  
  • Újabb kedvező hír a fiataloknak: a telekvásárlás illetékmentes abban az esetben, ha 4 éven belül elkezdődik rajta az építkezés.  
  • Akár a zöld hitel útján, akár más forrásokból tud valaki új ingatlant vásárolni, melynek ára nem éri el a 30 millió forintot, akkor csak a 15 millió Ft feletti részre kell illetéket fizetni. A fennmaradó részre is 4% a kitűzött illeték. 
 

Mennyi az illeték lakáscsere esetén 2022-ben? 

Lakáscsere esetén a következő illetékekkel kell számolni: 

  • 0% az illeték, ha a vásárolt lakás vételára kevesebb, mint az eladott ingatlané. 
  • Ha a vásárolt ingatlan vételára drágább, mint az eladotté, akkor a kettő különbözetére kell 4%-os illetéket fizetni. Ennek feltétele, hogy a vételhez képest 3 évnél nem régebben történt meg az eladás, vagy a vásárlás után egy éven belül eladjuk a korábbi ingatlant. Bármelyik forgatókönyv is íródott ránk, mindenképpen jelezni kell az adóhatóság felé, hogy megállapítsák az illetékkedvezményt.  

Milyen további illetékkedvezmények érhetők el 2022-ben? 

Az első lakástulajdonosoknak járó kedvezmény 2022-ben is igényelhető, amennyiben szándékunkat jelezzük az adóhatóság felé, nincs még a tulajdonunkban 50%-ot meghaladó ingatlantulajdon-rész, nem töltöttük be 35. évünket, az ingatlan ára pedig nem éri el a 15 millió forintot. Ha a feltételeket teljesíteni tudjuk, akkor idén is jár az 50%-os illetékkedvezmény.  

Továbbra is van lehetőség a részletfizetésre. Első lakástulajdonosoknak lehetőségük van 12 hónap alatt, részletekben kifizetni az illetéket. A nehéz anyagi helyzetben lévők is kérelmezhetik a 12 hónapos részletfizetést, illetve a kiszabott illeték mértékének csökkentését is érdemes megpróbálniuk.  

Cikkünk megírásában a NAV adózási szabályzata és az Ingatlan.com cikke volt segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2022. május 26-án tettük közzé.