Milyen helyiségek kerüljenek a tetőtérbe és miért?

2021 januártól több állami támogatást is lehet igényelni a jogosultaknak, melyekből tetőtér-beépítés vagy felújítás/átalakítás is finanszírozható. Milyen új helyiségek kialakításában gondolkodhatunk a tető alatt?

Tetőtér-beépítés esete 

Tetőtér-beépítésre abban az esetben igényelhető a CSOK, ha ezzel egy külön bejáratú, új élettér jön létre, tehát többgenerációs otthon valósul meg. Ebben az esetben természetesen minden funkciójú helyiségnek helyet kell kapnia a tetőtérben. A keletkezett új otthonnak 1 gyermek esetén minimum 40, kettő esetén minimum 50, három vagy annál több gyermek esetén nem kevesebb mint 60 négyzetméterűnek kell lennie. Hogy a rendelkezésre álló alapterületet a lehető leghatékonyabban tudjuk beosztani, a vizesblokkokat érdemes az alsó lakás megfelelő helyiségei fölé helyezni, mert ez a legegyszerűbb és ez jár a legkevesebb költséggel a gépészet szempontjából. A többi helyiséget pedig értelemszerűen a maradék helyen kell úgy elrendezni, hogy az a lakók számára a lehetőségekhez mérten ideális legyen. A rendelkezésre álló tér maximális kihasználásához fontos szempont lehet, hogy minél kevesebb közlekedő keletkezzen. Az új konyha közelébe tervezzük az étkezőt és nappalit, az új fürdőszobához pedig a hálószobákat, gyerekszobákat. Azonban ezt felülírhatja a berendezhetőség, hiszen egy tetőtérben nem minden helyiség rendelkezik bútorozható fallal. A praktikus kialakítás biztosítása végett érdemes lehet tervezővel egyeztetni az elképzelést és kikérni a véleményét!  

Tetőtér átalakítása 

Átalakítás akkor válhat szükségessé például, ha újabb gyerek vagy lakó érkezik a lakásba, akinek új szobára van szüksége. De olyan eset is adódhat, hogy új funkciójú helyiségre van szükség, mint 2020-ban és 2021-ben sokaknál az állandósult otthoni online munkavégzés miatti dolgozószoba kialakítása. Természetesen előfordulhat az is, hogy egyszerűen a fürdő vagy egyéb helyiség mérete túl kicsi a lakók számára és azt szeretnék megnövelni. Új baba érkezésekor a szülők hálójához közel ajánlatos a gyerekszobát kialakítani.  Nagyobbacska gyerekek esetében, főleg kamaszoknál, pedig pont hogy a lehető legtávolabb érdemes az új szobát kialakítani, amennyiben ez lehetséges. Ugyanez érvényes a vendégszobára, dolgozószobára is, így a lakás állandó lakói és az eseti látogatók nem zavarják egymás köreit. Az átalakítás is értelemszerűen gondos tervezést, előkészítést és logisztikát igényel. Egyrészt nyilván anyagi okokból, másrészt pedig azért, mert a tetőtérben élők az átalakítási munkák során gyakran nem tudják elhagyni otthonukat, és ilyenkor minél kisebb kosszal és zajjal szeretnék átvészelni a munkálatokat minél rövidebb idő alatt. 

Tetőtér-felújítás 

Felújítás esetén elmondható, hogy a hitel felvehető többek között a tető cseréjére, felújítására, szigetelésére, valamint a külső nyílászárók, lapostetős felülvilágítók, tetőablakok és árnyékolók cseréjére is. Ebben az esetben nem feltétlenül van szükség tervezőre, de a forgalmazók, kivitelezők gondos kiválasztása elengedhetetlen! Hogy mikor van itt a tetőablakcsere ideje, arról egy 4 részes bejegyzéssorozatban írtunk, olvasd el az első részt itt! 

 

Nálad mi kerül a tető alá?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a cikket 2021.02.26-án tettük közzé.