Milyen további kedvezmények járnak a CSOK Plusz mellé?

Elindult a CSOK Plusz, így továbbra sem maradnak segítség nélkül az családot tervező párok. Az év elejére pedig a további kedvezmények körüli találgatások is kitisztultak. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit az illetékmentességről és ÁFA-visszatérítésről tudni lehet. 

Illetékmentesség is jár a CSOK Pluszhoz 

Ingatlanvásárlás során a vevőt 1 milliárd forintot nem meghaladó vételár esetén vagyonátruházási illeték terheli, melyet a NAV felé kell kifizetni.  Jó hír, hogy a CSOK Plusz megörökölte elődje illetékmentességre vonatkozó kedvezményét. Így a CSOK Plusz-szal vásárolt ingatlanok után nem kell kifizetni a szokásos 4 százalékos vagyonátruházási illetéket. A mai ingatlanárak mellett ezzel több millió forint marad a családok zsebében. Egy közel 100 millió forintos ingatlan esetén ez azt jelenti, hogy 4 millió forintot spórol a vásárló. Fontos kiemelni, hogy CSOK Plusz-szal csak 150 millió forintot nem meghaladó ingatlant lehet vásárolni.  A korábbi találgatásokkal ellentétben, ez a kedvezmény független a vásárolt ingatlan árától az értékhatáron belül maradva, tehát nincs felső plafon, ami fölött részben vagy egészben ki kellene fizetni a vagyonszerzési illetéket. Korábban ugyanis szó volt róla, hogy a 80-150 millió forint közötti ingatlanokra más szabály lesz érvényes. Ez a kedvezmény egyébként a falusi CSOK-kal vásárolt lakásokra is érvényes.  

Ahhoz, hogy a mentesség életbe lépjen, az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy a vételárban szerepel a teljes CSOK Plusz vagy falusi CSOK összeg. Így az illetékmentesség automatikusan jár, tehát ezt külön kérvényezni sehol nem kell.  

ÁFA-kedvezmény 

Önmagában csak CSOK Plusz mellé nem jár az ÁFA-visszaigénylés lehetősége. Abban az esetben igényelhető csak az ÁFA-kedvezmény, ha CSOK Plusz mellé falusi CSOK-ot is igényel a pár. A falusi CSOK-ról több korábbi cikkünkben írtunk részletesebben. Itt arról olvashatsz, hogyan változik 2024-ben a falusi CSOK, itt pedig arról, hogyan kombinálható a CSOK Plusz-szal.  

A szabályok értelmében, új lakás esetén az 5 százalékos ÁFA visszaigényelhető, építkezés esetén pedig a megvásárolt termékekhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódó ÁFA igényelhető vissza 5 millió forint értékhatárig.  

Cikkünk megírásához a Bank360 és Portfolio.hu cikkeit vettük alapul. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 24-én tettük közzé.