Későbbi bővítés lehetősége

Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodsz, érdemes nyitva hagyni a lehetőséget az ingatlan bővítésére, átalakítására.  

A tetőteres családi házak nagyszerűsége abban rejlik, hogy az évek múlásával kis befektetéssel dinamikusan hozzáigazíthatók a tulajdonosok éppen aktuális elvárásaihoz. Ehhez az kell, hogy előrelátóan meg tudjuk fogalmazni, hogy a tetőteret mikor milyen célra fogjuk hasznosítani. Az adott építési telekre vonatkozó szabályozások és a padlástér beépítési lehetőségei határozzák meg azokat a korlátokat, amelyeken belül azonban szabadon gondolkozhatunk. A ház értünk van, a mi életünket szolgálja, ezért kialakítását a család összetétele, a családtagok igényei befolyásolják. Ráadásul a családtagok száma és életmódja is változhat az idő előrehaladtával, mely generációk különválásához vagy együttéléséhez vezethet. 

Hol legyen a lépcső? 

Amíg kicsik a gyerekek, csak bővítésre szeretjük használni a padlásteret, elsősorban a privátzónák kapnak itt helyet. Amikor a gyerekek felnőnek vagy idős szüleink hozzánk költöznek, már inkább önálló lakást képzelünk el a tetőtérben – az egészséges együttélés jegyében. Épp ezért a lépcső helyének kiválasztása a tervezés kulcskérdése. Ha a tetőtér alatti szint valamely helyiségéből indul, számít, hogy minél kisebb mértékű átalakítással hozhassuk létre. A szeparálódáshoz pedig az szükséges, hogy a tetőtéri lakás független és önálló bejáratot kapjon, az épülethez hozzáépített külső lépcsővel. 

Válaszfalakkal több funkcionális helyiséget alakíthatunk ki 

Tetőtérnél a födém áttörésével járó előkészítést fűtésnek, víznek stb. érdemes már korán megcsinálni, mert az szinte semmilyen többletköltséggel nem jár az építkezéskor. A tetőtér akkor lesz igazán flexibilis, ha az épületgépészeti szempontból átgondolandó helyiségek, azaz a WC, a fürdőszoba, a konyha helyhez kötöttek, de a falak könnyen felhúzhatók, elbonthatók vagy áthelyezhetők és biztonságosan rögzíthetők (padlóhoz, mennyezethez, egymáshoz). A helyiségek számát és méretét ilyen esetben a család változó igényei szerint megváltoztathatjuk. Ezek a válaszfalszerkezetek lehet, hogy drágábbak, de rugalmasságot nyújtanak. Felnőtté váló gyermekünk valószínűleg a trendi egyterű lakást részesíti majd előnyben, amikor azonban ő maga is családot alapít, ismét előtérbe kerülhet további válaszfalak építése. A térképzés és a helyiségek elhelyezése, kialakítása akkor megfelelő, ha a funkcióváltást nem akadályozza, hanem inkább elősegíti. 

Egy biztos, a padlástér utólagos beépítése esetén nem éppen átlagos, hanem sokkal inkább egyedi helyiségkapcsolatok jönnek létre. Minél kevesebb helyiségre szabdaljuk a rendelkezésre álló teret, annál nagyvonalúbb és annál inkább egyedi térélményt nyújtó belső tér alakítható ki, pl. a helyiség teljes megnyitásával felfelé, a tető formája felé. 

A tetőtér akkor lesz igazán az otthonunk, ha igazodik az igényeinkhez, esztétikus és egyedi kialakítású, kihasználja a tető alakját, megmutatja látványos szerkezeti elemeit és kényelmes napi használatot biztosít.


Ezt a bejegyzést 2020. február 27-én publikáltuk.