Hatékony szellőztetés a fűtési szezonban, rezsinövekedés nélkül

Nagy hibát követünk el, ha rezsicsökkentés céljából elhanyagoljuk a nagy szellőztetéseket a hidegebb hónapokban. A hatékony és jó technikájú szellőztetés ugyanis nem jár jelentős lehűléssel és nem kell attól tartanunk, hogy szellőztetés után rá kell kapcsolni a fűtésre. Tarts velünk és segítünk, hogyan szellőztess jól és költséghatékonyan a fűtési szezon alatt! 

Mi történik, ha nem szellőztetünk? 

Nem éri meg elhanyagolni a légcserét, ugyanis a mindennapi élet velejárói úgy, mint a főzés, takarítás, fürdés, ruhaszárítás, rengeteg párát termel, ami ha felhalmozódik, lecsapódik az ablakokon, falakon és utat enged a penészedésnek és atkáknak. Kifejezetten igaz ez az új típusú nyílászárókkal ellátott otthonokban, ahol az ablakok „túl jól” szigetelnek, így nincs meg a természetes légáramlás sem, amit az ablak beengedett.  

A pára mellett, különösen a fűtőtest közelében, több lehet a szén-monoxid, ezért a kályha, kazán helyiségében gyakrabban érdemes szellőztetni. Emellett szén-monoxid-jelző felhelyezése is mindenképp javasolt.  

Nyáron sok pollen telepedik meg a fűtőtesteken, szövetekben, szőnyegeken, amiket a meleg levegő lebegtet és belélegezzük, ezért a fűtési szezon előtt vagy elején mindenképp tisztítsuk le ezeket a tárgyakat, lehetőleg nyitott ablaknál, hogy egyből távozni is tudjanak a kereszthuzattal. 

A téli takarítás során több vegyszer telepszik meg a lakás levegőjében. Ennek az az oka, hogy ritkábban és kevesebbet szellőztetünk ilyenkor és nem feltétlenül jut eszünkbe a fagyos napokon nyitott ablaknál takarítani, pláne hogy a felületek is nehezebben száradnak meg a hidegben. Ezért a munkálatok végén mindenképp tárjuk ki az ablakokat! 

A hosszú, sötét, hideg nappalok a kedvünkre, közérzetünkre is rányomják a bélyeget. A rossz, állott levegő tovább ronthat kedvünkön, kevésbé lesz mellette pihentető az alvás, az oxigénhiány miatt pedig teljesítményünkre is negatív hatással van. Az ép test és psziché érdekében tehát mindenképp engedjük ki az ablakon az elhasznált levegőt!  

Hatékony szellőztetés lehűlés nélkül 

Tartsd be az alábbi javaslatokat, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a szellőztetésből! 

  • Ébredés után és lefekvés előtt mindenképp tárd nagyra az ablakokat! Így távozik az elhasznált levegő, lefekvéskor pedig a friss, oxigénben dúskáló szobában hamarabb álomba szenderülsz! 
  • Szellőztess gyakrabban, de kevesebbet! Kereszthuzatos szellőztetéssel napi többször 5-10 perc szellőztetés is elég lehet, hogy megtisztuljon a levegő! 
  • Bukóra nyitott ablak helyett tárd jó nagyra, lehetőleg huzatot csinálva! Ha hosszú ideig, kicsit kinyitott ablakkal szellőztetsz, akkor nem lesz hatékony a szellőztetés. Ilyenkor ugyanis, mire kicserélődik a levegő, a falak, bútorok is lehűlnek, ami miatt fázni fogsz és a fűtésre kapcsolsz. A rövidebb, intenzívebb szellőztetés során távozik a rossz levegő, de a tárgyak nem hűlnek le, így nem kell majd nagyobb intenzitással fűteni. 
  • Főzésnél érdemes fedőt tenni az edényekre, hogy kevesebb pára kerüljön a levegőbe. 
  • Vonzónak tűnik a gondolat, hogy fürdéskor a forró víz párája felmelegíti a teret, de nem érdemes elcsábulni, mert a pára penészedéshez vezet. Fürdés után nyissuk nagyra a helyiséghez legközelebb eső ablakot!
  • Az új típusú tetőablakok már az automatizált szellőztetést is lehetővé teszik. Így, ha nem vagyunk otthon és érzékelik, hogy a helyiségben megemelkedett a páratartalom vagy a szennyező anyagok mennyisége, és odakinn nem csapadékos az időjárás, akkor kitárja a tetőablakokat, hogy orvosolja a problémát.  

Ezt a bejegyzést 2022. december 11-én tettük közzé.