Mi a szerepe a nyári kánikulában a szellőztetésnek?

Nyakunkon a kánikula, ezért egy tévhit eloszlatását vettük a fejünkbe: nyáron nem kell szellőztetni, mert csak a meleg jön be. Épp ellenkezőleg: természetes szellőztetés nélkül a zárt helyiség hőmérséklete megemelkedik és elfogy az oxigén. De hogyan szellőztessünk nyáron és mit tehetünk az optimális hűtés érdekében

A nagy nyári hőségben azért szellőztetünk kora reggel és este vagy éjszaka, hogy kellemesebb legyen a beltéri hőmérséklet. Az ilyenkor megnövekvő szellőztetési arány megakadályozza, hogy a beltéri levegő túlzottan felmelegedjen. Amennyiben van az otthonunkban légkondicionáló berendezés, a megfelelő napszakokra időzített szellőztetéssel segíthetjük a munkáját és a hatékony működését, hiszen a kellemesebb, hűvösebb célhőmérsékletet hamarabb, kevesebb energiafelhasználással érhetjük el.  

Természetesen ez csak akkor lesz igaz, ha nem akarunk a hűtéssel drasztikus hőmérséklet-csökkentést elérni. A túl nagy hőmérséklet-különbség nemcsak túlzó energiafelhasználással jár, de egészségünkre is ártalmas lehet. Főként légúti megbetegedéseket és ízületi gyulladásokat okozhat, de sokaknál fejfájást, arc- és homloküreg-gyulladást is előidézhet. Drasztikusabb esetben akár tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet a szélsőséges hűtés. Ezért nagyon fontos, hogy betartsd a hozzáértők használati utasításait, javaslatait! Szakemberek szerint az 5-6 Celsius fokos különbség az, ami jóleső és amit a szervezetünk könnyen tolerálni képes. De ezt az egyéni érzékenység, illetve a családtagok életkora (csecsemő, idősek) és egészségi állapota felülírhatják. 

Ha a tévhit szerint nem szellőztetnénk nyáron, hogy ne engedjük be a meleget, nehezen tudnánk friss levegőhöz jutni. Ez különösen igaz akkor, ha klímát használunk a forró évszakban, hiszen ez a berendezés nem a friss, kinti levegőt juttatja be a helyiségbe, hanem a zárt tér levegőjét keringeti és hűti. Így az ablakok reggeli és esti kitárásával, egy kis kereszthuzattal (ha van rá mód) magunknak kell biztosítanunk a friss oxigén bejuttatását. 

Az ablakok kitárása nemcsak a hőérzetben hozhat enyhülést, de a természetes légmozgás által ez a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb módja annak, hogy csökkentsük a beltéri levegő széndioxid szintjét, ez pedig a jó, komfortos közérzethez és egészségünk megőrzéséhez is kulcsfontosságú. 

A szellőztetés mellett a megfelelő árnyékolással is sokat tehetünk a komfortosabb beltéri hőmérséklet eléréséért és megtartásáért, és persze az sem mindegy, hogy milyen a hőszigetelés és a nyílászárók állapota. 

 

Neked milyen praktika vált be?

 


Ezt a bejegyzést 2020. június 6-án publikáltuk.