Épülettervezés a több természetes fény jegyében

Az épület formája, homlokzata, mennyezete, azoknak kihasználása szintúgy befolyásolja a természetes fény mennyiségét egy helyiségben, mint a szoba felületeinek színei és tükröződései. Hogyan engedjünk be több fényt? Világos vagy sötét színeket válasszunk?  

Fontos a geometria 

Az épület geometriája hatással van arra, hogy mennyi természetes napfényt tud beengedni a belső terekbe. Egy mély fekvésű ház esetén alapesetben a természetes fény kizárólag a homlokzati ablakokon keresztül tud bejutni. Attól függetlenül, hogy mekkora maga az ablaküveg felülete a megfelelő, napi természetes fényeloszlást csak egy bizonyos szintig tudja elérni.  

Az olyan kiegészítések, mint a fényvisszaverő mennyezet javíthat valamennyit a fényeloszláson, de ezek a megoldások gyakran vizuális kellemetlenségekkel társulhatnak. A leghatékonyabb módja annak, hogy mélyebbre juttassuk a fényt az épületben, ha a tetőn keresztül juttatunk be fényt olyan termékekkel, mint amilyenek a VELUX tetőablakok és fénycsatornák.   

A következő képeken láthatjuk, hogy az ablakok elhelyezkedése és nagysága miként befolyásolja a helyiségbe jutó fény mennyiségét. 

Kizárólag homlokzati ablakok használata során jut be a legkevesebb természetes fény a három megoldás közül. A következő ábra 10%-os üvegezés és padlóterület arányt mutat homlokzati ablakok alkalmazása mellett.  

 10%-os üvegezés és padlóterület arányt mutató ábra

 

A második megoldás 30%-os üvegezés és padlóterület arányt mutat homlokzati ablakok alkalmazása mellett. Jól látható, hogy az előzőhöz képest valamennyivel több napfény áramlik be az épületbe.  

 30%-os üvegezés és padlóterület arányt mutató ábra

 

20%-os üvegezés és padlóterület arány mellett, melyben már homlokzati és mennyezeti ablakokat is kombinálnak, nyerhetjük a legtöbb természetes napfényt.  

 20%-os üvegezés és padlóterület mennyezeti ablakokkal kombinálva ábra

Az anyag tulajdonságai - tükröződés és színek 

A szobafelületek színei és tükröző képessége is a világítási rendszer része. A sötét felületek kevesebb fényt tükröznek vissza, mint a világos színek, emiatt nem lesz kielégítő fényviszonyú a környezet. A helyiségben található világos, függőleges felületek előnyben részesülnek a sötétebb színekhez képest. A vakító fény elkerülésére és fényszabályozásra, sötétítéshez viszont célszerű sötétebb anyagokat használni 


Ezt a bejegyzést 2020. április 13-án publikáltuk.