Hogyan célszerű berendezni a tetőtéri nappalit?

A tető alatti tér varázslatos atmoszférájához semmi sem fogható, és mivel nincs két egyforma tetőtér, így garantált, hogy sablonmentes, egyedi lesz az a családi fészek, ami ide kerül. Sokszor írtunk már arról, hogyan lehet meghitt, kuckós és otthonos. Ebben a cikkünkben pedig praktikus tanácsokat adunk egy tetőtéri nappali okos megtervezéséhez és berendezéséhez. 

A titok nyitja a fény 

Bármennyire is átgondolt és jól kivitelezett a lakberendezés, ha szűkek a terek és sötét van, akkor kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat otthon. Tetőtér esetén érdemes megfontolni, hogy bizonyos helyiségeket egybe nyitunk, vagy fal helyett olyan fényáteresztő térelválasztókkal különítjük el egymástól, mint az üvegfal, vagy kisebb/szellősebb bútorok, például állópolc. Ezzel nagyítjuk a teret és nem álljuk útját a fény terjedésének. Ilyen helyiségpárok lehetnek például a nappali, étkező és konyha bármely kombinációja vagy akár triója is. Sőt, egy hatalmas konyhasziget vagy étkezőasztal is funkcionálhat nyitott térelválasztóként.  

Ha már fénynél tartunk, értelemszerűen a tetőablakok elhelyezkedése és mennyisége fogja meghatározni, hogy mennyire lesz világos és ezáltal szellős a tető alatti tér. A tető minimum 10 százalékát érdemes üvegfelülettel ellátni ahhoz, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül odabenn. A tetőablakokat kombinálni is lehet, ezzel jóval nagyobb ablakfelületeket, szebb és zavartalan panorámát és tágasabb tetőteret nyerünk.  A legtöbb fénymennyiség a klasszikus tetőablakon át érkezik, de nem csak ezek kombinációjában érdemes gondolkodni. A térdfalablakkal kombinált tetőablak nyújtja a teret. Ha kíváncsi vagy, milyen további tetőablak kombinációk vannak, és hogyan néz ki egymás mellett és/vagy alatt több tetőablak, akkor ezt a cikkünket szívből ajánljuk. A tetőerkélyekről sem érdemes megfeledkezni. Extra teret nyerhetünk, miközben a tetőtérbe jutó fénymennyiséget növelhetjük, a szellőztetés hatékonyságát javíthatjuk. További tetőtérvilágosítási tippekért olvasd el ezt a cikkünket! 

Mi legyen a ferde falsík alatti területtel? 

A tető dőlési szögétől és térdfal magasságától függően gondold át a lehetőségeket! Befér alá egy kanapé vagy étkezőasztal úgy, hogy felállva ne üsd be a fejed? Ha nem, akkor ne ide tervezd a sarokkanapét és étkezőt! Építsd be inkább polcos vagy zárt tárolókkal! Kreativitásodat használva bármit kihozhatsz belőle. Műkedvelő otthonokban szobrokat, bakeliteket, könyveket érdemes ide költöztetni. Így a rendelkezésre álló adottságok kihasználásával még otthonodat is öltözteted. Kaphat itt helyet a TV egy alacsony TV-állványon vagy komódon. Ebben az esetben az árnyékolókról is gondoskodj! Ha más ötleted nem marad, sokszor a fűtőtesteket is erre a részre tervezik, tegyetek ti is így! De ha kicsi a falsík alatti terület, ellenben jut be bőven napfény, növények és állatkák oázisa is lehet ez a rész!  

Ne legyenek holtterek! 

A kihasználatlannak tűnő, zegzugos területeket építsd be, hogy maximalizálni tudd a rendelkezésre álló teret, és ne a hasznos területet csökkentsd a tárgyakkal! A tetőzugokat érdemes ruhásszekrénynek beépíteni, hiszen - valljuk be, - arra mindig szükségünk van, a zug pedig nem marad árván, így két legyet üthetsz egy csapásra! A kisebb résekbe, zugokba is érdemes tárolókat csempészni!  

 

Neked is van egy szuper ötleted? Írd meg hozzászólásban! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 7-én tettük közzé.