Évösszegzés 2022

Minden év végén az ember hátratekint és levonja a tanulságokat. Mit hogyan tervezett, ehhez képest mi és hogyan történt. Habitus, helyzet kérdése, hogy ez a leltár milyen hangulatú, előjelű lesz. 2022-ben olyan történésekkel voltunk körülvéve, ami a legnyugodtabb embereket is próbára tette, viszont pozitív irányú elmozdulással is találkoztunk, így az összegzés nem is olyan egyszerű. 

 

Ha eltekintünk a pandémia újabb hullámaitól, nem részletezzük a szomszédunkban folyó háború eseményeit, akkor is megkerülhetetlen mindezek hatása. Hatása a társadalomra, a gazdaságra, a politikai eseményekre, valamint ezek társadalmi csoportokra és konkrét emberekre gyakorolt következményeire.

Mégis azt mondhatjuk, hogy e kihívásokkal teli esztendő tartogatott pozitív eredményeket, sok-sok épület megújult, épült. Ezek a korábbi folyamatok eredményeként, vagy éppen az állami támogatások segítségével valósulhattak meg. 

A meglepetéseken, nehézségeken túl nemcsak a megtorpanás, kivárás, hanem egy szemléletváltás is megfigyelhető volt ebben az évben. Felerősödtek azok a gondolatok, szakmai és társadalmi párbeszédek, melyek előtérbe helyezik a környezettel való törődést, a sokféle névvel és címkével jellemzett, de itt leegyszerűsítve környezettudatosnak mondott szemléletet, stratégiát. A változások, melyek a fent említettek miatt egyértelműen és többnyire negatívnak voltak megélhetők, rejtetten pozitív elmozdulásokat is eredményeztek. Ezek a pozitívumok abból a felismerésből származnak, hogy az az út, amin a gazdagodó, elkényelmesedő európai ember jár, nem járható.

Látható, hogy a szemléletváltás, a társadalom egyes rétegeinek, a szabad és értelmes gondolkodásnak voltak és lesznek gazdasági, társadalmi, politikai következményei. Ugyanígy az épületekkel bánás, az építés és bontás, az átalakítás és megőrzés kérdése is komolyabb odafigyelést követel tőlünk. Talán eljutunk a mértéktartás fogalmának helyes kezeléséhez is. És ez véleményem szerint rendjén való. 

Mert az év végére egyértelművé vált, hogy a nehézségek, mindenkire terhet rovó következményei nem kezelhetők a megszokott gyakorlatok, szemléletek mentén. Helyünkre kell kerülnünk. 

Bizakodjunk egy tudatosabb, gyümölcsözőbb évben! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

 


Ezt a bejegyzést 2023. január 31-én tettük közzé.