Garázs, gépkocsibeálló: hol legyen, ha lejtős terepen építkezünk?

Jó kérdés. Előző írásunkban egy kis fogalmi eligazítást kaphattál a pince – szuterén kérdéskörben. De hova teheted a garázsod, gépkocsibeállód, amikor hegyoldalban építkezel?

A legfontosabb kérdés: alulról vagy fentről közelíted meg autóval a házad? Jó, értem, Te inkább oldalról állnál be a garázsba. Lehet így is? Igen. 

Ha alulról érkezel, adódik a lehetőség, hogy viszonylag vízszintesen, vagy alig emelkedve érkezz meg, állj be a házad „alá”. Ebben az esetben minden bizonnyal a pincébe érkezel, ami kényelmes és praktikus. A belső lépcső egyszerű feljutást enged a lakótérbe, a lakásod értékes helyiségeibe, míg a pinceszinten maradva minden pakolós, kiegészítő tevékenységhez szükséges helyiséget elhelyezhetsz. A lényeg, hogy szintben jutsz be a házadba. 

Amennyiben fentről közelíted meg autóval a házad, tehát mondjuk az utca a telked felett van, több lehetőséged is van. Az egyik esetben nagy levegőt veszel és „lezuhansz” a garázsba, azaz ilyenkor általában meredek rámpán gurulsz le az autóddal a gépkocsitárolóba. Ez önmagában nem gond, mert a szabályos rámpákon le- és fel is gond nélkül lehet közlekedni. Viszont számolnod kell a garázsod felé hömpölygő csapadékkal, a hidegben lefagyó rámpával és azzal, hogy téli időszakban is gyorsan, biztonságosan ki akarsz majd állni a garázsból, el akarsz indulni. A rámpa alján mindenképpen víznyelő rácsot kell építened, amiből a csapadékot elvezeted. Maga a rámpa burkolata csúszásmentes kell legyen, és előfordulhat, hogy szükséged lesz a rámpa fűtésére is, hogy a jég elolvadjon, a hóolvadék lecsorogjon az említett vízelvezető csatornába. A másik lehetőséged az, hogy nem erőlteted az alsó szintre beállást, hanem nagyjából vízszintesen a házad egyik – közel – utcaszinten lévő szintjére állsz be. Te is érezheted, hogy mindent, amit akrobatamutatványként kell végrehajtanod az első esetben, azt megúszol. Viszont az autód egy értékes szintre kerül, ami lehet, hogy épp örömöt okoz, mert a nappalidban szeretnéd mutogatni az autókollekciód (láttam már ilyet), de ha nem ez a célod, akkor azzal kell számolnod, hogy a házad belső szervezése, azaz a lakóterek nem biztos, hogy az utcaszinten lesznek. De ne keseredj el! A házad egy hegyoldalon áll, azaz az alsóbb szintről egyenesen kifuthatsz a kertedbe. Tehát a szintek „értéke” nem automatikusan adódik. 

Amennyiben oldalról közelítesz, ráfordulsz, vagy egyenesen „oldalba kapod” a házad, a fenti helyzetek kombinációjával találod magad szembe. Természetesen olyan helyzet is kialakulhat, hogy a telked, a házad oldalról, a lejtős utcáról éred el, de ilyenkor akár a házad fölé vagy alá is érkezhetsz. Innen is bekanyarodhatsz a garázsodba. 

Mi van akkor, ha nem akarsz garázsba állni, mert Neked elég, ha fedett, nyitott vagy egyszerűen szilárd burkolatú beállód van? Autóbeálló telepítésekor hasonló „szint-kérdések” adódnak. Arra figyelj, hogy a telkeden mit engednek építeni. Előfordul, hogy zárt gépkocsitárolót kell építened, de az is számítások kérdése, hogy a szilárd burkolatú beállódnál a zöldfelület-mérték vagy a fedett tároló esetében a beépítés mértéke hogyan alakul. 

Amennyiben a házadban lesz a garázs, akkor a belső helyiségkapcsolatokat okosan kell szervezned. És ahogy egy régi mondás tartja: „Tudd, hogy az első garázs nem garázs. A másodikba talán be tudsz állni. A harmadik lesz az igazi.😊 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 12-én tettük közzé.