Ezeket a tényezőket is vedd figyelembe az ablakok és világítás tervezésekor!

Képzelj el egy szobát, ami a természetes napfénynek köszönheti a megfelelő megvilágítását, míg egy másikat, ahol kiegészítő fényforrásokra is szükség van. Ugye, hogy már gondolati síkon is a természetes fény felé húzol? A napfény biológiai és egészségügyi pozitív hatásai kétségkívül jelentősek, ezért is fontos, hogy a szobába mennyi természetes fény jut. Ebben a cikkünkben a természetes fénnyel történő megvilágítás minőségének fontosságát járjuk körbe, hogy könnyebben találd meg új ablakaidnak helyét!

Egy világos helyiség elsősorban és optimális esetben természetes fénnyel van megvilágítva. A természetes fény mennyisége és milyensége (szórt fény, erős, vakító fény) kihatással van arra, hogy milyen hangulatúnak találjuk a szobát, hogyan érezzük magunkat benne, és hogy milyen funkciókra tudjuk használni az adott helyiséget. Hiszen teljesen más fényigénye van egy olyan helyiségnek, ahol nagyobb figyelmet és precizitást igénylő feladatokat végzünk el, mint egy olyannak, amit többnyire az esti és reggeli, sötétebb órákban használunk.  Mindezek figyelembevétele mellett a természetes fény növelésével csökkenthetjük a mesterséges megvilágítást, így az energiafelhasználást is. Míg egy ritkábban használt helyiségben nagyobb százalékban támaszkodhatunk mesterséges megvilágításra, nem lesz egekben a villanyszámlánk, az ablakot pedig tehetjük egy olyan helyiségbe, ahol pozitív tulajdonságait optimálisabban tudjuk hasznosítani.  

Mivel a természetes fény beeresztéséhez üveg felületekre van szükség, ezért sok természetes fényhez elengedhetetlen a sok üvegfelület.  Ez azért is jó, mert a mai modern üvegek olyan jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, amivel szintén hozzátehetnek otthonunk energiahatékonyságához.   

A lakást átjáró természetes fény mennyiségének megtervezése komoly feladat. A jól megvilágított környezet kialakításához meg kell érteni az emberi látás funkcióját, lehetőségeit, és tisztában lenni a fény általános tulajdonságaival és egyéb, például egészségünkre gyakorolt hatásaival is. Érdemes ismernünk azt is, hogyan alkalmazkodik szemünk a környezet fényszintjéhez és a látási viszonyokhoz, mik azok a spektrális (szín) jellemzők, mit határoz meg a szórt és direkt fény összetétele, tehát a fénysűrűség vagy a fényerő kontrasztja. De azt is fontos tudni, hogy mennyi természetes fényre van szükségünk a nappali aktivitásunkhoz, és éjszaka milyen sötétre van szükségünk a nyugodt alváshoz és a testünkben végbemenő pozitív és szükségszerű biológiai, kémiai és mentális folyamatainkhoz.  

Az ablakok megtervezésénél, amikor arról döntünk, hogy hova, mekkora felületű ablakokra lenne szükségünk, a fent említetteket is érdemes átgondolni, emellett a Nap irányait és mozgását, és a napszakhoz kapcsolt aktivitásainkat, fényszükségünket is figyelembe venni. 


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 28-án tettük közzé.