Tetőfelújítás? Így élheted túl könnyedén

A tetőcserét úgy képzeled el, hogy a ház teteje teljesen hiányzik, mindent por borít, a család kénytelen elköltözni, és közben azon izgulhatsz, nehogy egy nagy eső miatt elázzon minden? Ez a (rém)kép elég messze áll a valóságtól!

A tél közeledtével sokan jegelik a tetőfelújítással kapcsolatos terveket, kivárva a nyarat a száraz, meleg idő reményében. Az elmúlt éveket nézve azonban éppen nyáron volt a legszeszélyesebb az időjárás, a tél pedig csapadékszegény volt. Ráadásul ilyenkor kevésbé zsúfolt a mesteremberek naptára, tehát a téli, kora tavaszi tetőcsere akár kifejezetten szerencsés is lehet. 

A munkájukra igényes tetőfedők különben is szem előtt tartják a megrendelők érdekeit, ezért egy nap csak annyi tetőfelületet bontanak le, amit még aznap vissza is tudnak fedni. Vagyis reggel a tető egy szakaszán leszedik a héjazatot, léceket, estére pedig felkerül az új hőszigetelés és a tetőfólia, ami ellenáll a csapadéknak, szélnek és UV-sugárzásnak is. 

Ha a régi tetőablakok cseréjére is sor kerül, akkor sem kell tartani a beázástól. Ezeket a héjazattal együtt kell eltávolítani, és csak az új cserepek felrakásakor építik vissza, ezért ha több helyiségben is tetőablakunk van, akkor célszerű szobánként, vagy legalább oldalanként haladni a felújítással, a bútorokat pedig feltétlen fóliázzuk le. 

Fontos kérdés még, hogy muszáj-e elköltözni a munkálatok idejére. Szerencsére erre csak akkor lehet szükség, ha komplett tetőcsere miatt a teljes tetőt eltávolítják és az otthonunk beépített tetőterű. Hogy megkíméljük magunkat a nagyobb kiadástól és felfordulástól, célszerű szakértővel felméretni a jelenlegi tető állapotát. Ma már ugyanis nem feltétlen kell a tetőszerkezetet cseréltetni, ha mondjuk zsindely helyett betoncserepeket szeretnénk, mert léteznek könnyed súlyú változatok, mint amilyen a Terrán Synus tetőcserepe.

 

synus-fekete-2019-2-webes Könnyű és tartós betoncserép 

 

Persze héjazatcsere esetén sem ússzuk meg a zajt, illetve a padlás kiürítését, ám 1-2 hétnyi kényelmetlenségéért cserébe életünk végéig élvezhetjük az új tető előnyeit!  

 

terran-synus-banner

 


Ezt a bejegyzést 2021. november 30-án tettük közzé.