Hogyan szellőztessünk hatékonyan?

Szellőztetéssel rövid idő alatt felfrissíthetjük a szoba levegőjét, hiszen a nyitott ablakon vagy ablakokon beáramlik a friss oxigén, megszüntethetjük a kellemetlen szagokat, csökkenthetjük a beltéri klíma nedvességtartalmát. A szellőztetés hatékonysága attól függ, hogy hány ablak van nyitva egyszerre, és ezek hol és hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Cikkünkben ennek lehetséges eseteit mutatjuk be.

Egy ablak, több ablak, kereszthuzat, kéményhatás - hogyan szellőztessünk jól? A légcsere hatékonyságát befolyásolja, hogy hány ablakot használunk és ezek hol, illetve hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. A leghatékonyabb eset, amikor két különböző oldalon és magasságban van nyitva egyidejűleg ablak, ez segíti leginkább a levegőcserét a helyiségekben. 

Példánkban a szellőztetés hatékonyságát a VELUX Energy and Indoor Climate Visualizer segítségével szemléltetjük. Az épület Berlinben található, és 4 ablakot használnak a szellőztetéshez különböző módokon télen és nyári időszakban: egyoldalas szellőztetés, kereszthuzat, kéményhatás, illetve ezek kombinációja.  

 
Szellőztetési módok és hatékonyságuk

 

 
 

Tipikus nyári nap, augusztus 3. 

Tipikus téli nap, december 12. 

Egyoldali szellőztetés 

1,5 

2,5 

Kereszthuzat 

2,5 

5,5 

Kéményhatás 

4,5 

6,0 

Kéményhatás és kereszthuzat kombinálása 

5,0 

6,5 

 
Az értékek ACH-t jelölnek, ami az air changes per hour”-ból jön, vagyis azt mutatja meg, hogy 1 óra alatt mennyi levegő cserélődik ki a helyiségben, helyiségekben. 

Ahogy a táblázatban lévő számok szemléltetik, a különböző szellőztetési módok hatékonysága között jelentős különbség van. A legjobb eredmény a kéményhatás és a kereszthuzat kombinálásával érhető el, télen és nyáron is ez bizonyult a leghatékonyabbnak. A jobb eredmény eléréséhez minél nagyobb szellőztetési felületre, azaz nyílászárókra van szükség. 

A szellőztetés hatékonysága hatással van a beltéri levegő minőségére, hiszen csökken a levegő CO2 szintje, páratartalma, útjára engedhetjük a kellemetlen szagokat, vegyi anyagokat. 

A kereszthuzat, a kéményhatás és ezek kombinálásával ráadásul sokkal rövidebb idő alatt szellőztethetünk hatékonyan, ami a téli időszakban a fűtés miattnyári időszakban pedig a hűtés miatt fontosÍgy nem utolsó sorban jelentős összegeket takaríthatunk meg a rezsiből. 


Ezt a bejegyzést 2020. március 26-án tettük közzé.