Tetőtér-beépítés a falusi családi otthonteremtési kedvezménnyel

A családalapítással együtt jár a helyigényünk megnövekedése, megfelelő életteret akarunk biztosítani önmagunkon l utódainknak is. Ha olyan településen vásárolnál házat, építkeznél vagy meglévő otthonod bővítenéd, korszerűsítenéd, mely szerint jogosult lehetsz a falusi CSOK-ra, akkor jobb, ha tudod, hogy az egygyermekes családok 600 ezer forintot, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forintot, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forintot kérelmezhetnek 2022. június 30-ig. Cikkünkben azt mutatjuk meg, kihasználatlan padlástérből, hogyan alakíthatsz ki új, kényelmes otthont családodnak a falusi családi otthonteremtési kedvezmény segítségével! 

Saját padlásból tetőtér falusi CSOK-kal 

Ha már rendelkezel házzal és megszeretted a lakókörnyezeted, vagy egyszerűen csak ragaszkodsz hozzá, mert a család és a barátok is odakötnek, építsd be a padlásteret és hozz létre lakályos új szobákat a tetőtérben tetőtéri ablakokkal és válaszfalakkal. Ez a CSOK szempontjából a lakás bővítésének minősül (a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is). Ebben az esetben a gyerekek számától függően meghatározott támogatási összeg fele igényelhető. Ha önerővel nem rendelkezel, a szükséges anyag- és munkadíjakat is figyelembe véve (természetesen a létrejövő tetőtéri helyiségek összes alapterületétől függően) ez csak a két- vagy háromgyermekes CSOK igénylők számára lehet megvalósítható opció. 

Többgenerációs ház: önálló lakás a tetőtérben 

Ha a szüleink rendelkeznek házzal és a családunk számára az a kézenfekvő megoldás, ha együtt maradunk, használhatjuk a falusi CSOK-ot egy teljes értékű, saját bejárattal rendelkező tetőtéri lakás kialakítására is. A falusi CSOK előírások szerint ez a lakás bővítésének minősül mindaddig, ha a tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás. Ebben az esetben szintén a támogatási összeg fele igényelhető. Egy ilyen önálló tetőtéri lakás kialakítását saját megtakarítások nélkül csak akkor vegyük a fejünkbe, ha az 5 millió forintos támogatásra pályázhatunk. 

Falusi családi otthonteremtési kedvezmény vásárlás esetén 

Használt ház vásárlása esetén a támogatási összeg fele vehető igénybe a vételár finanszírozására. Ha felújítást, korszerűsítést is tervezel, akkor a teljes támogatási összeget megkaphatod, de csak maximum a felét költheted a ház vételárára. Ez azt jelenti, hogy 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlásakor tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. A ház kiválasztásakor érdemes előre gondolkodni és a tetőtér beépítésének lehetőségét mérlegelni, ugyanis egy kisebb alapterületű házhoz általában kedvezőbb áron hozzájuthatunk, a keret másik feléből pedig létre tudjuk hozni azokat a további tetőtéri helyiségeket a tetőablakokkal, amelyekkel teljessé téve a házat, minden igényünket lefedhetjük. 

Fontos tudni, hogy a bővítés révén a lakás hasznos alapterületének el kell érnie a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert, b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert, c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert, d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert. 

 

2020.10.29. Frissítés: 2021. január 1-jétől a sima CSOK teljes összege felvehető tetőtér-beépítésre, többgenerációs otthonok építésére, amennyiben külön bejáratú, konyhával, fürdővel és lakótérrel rendelkező új élettér keletkezik ezáltal, és a tetőtér és az alatta lévő résznek más tulajdonosa van. Erről bővebb információt ide kattintva olvashatsz.

 


Ezt a bejegyzést 2020. február 12-én tettük közzé.