Összevonható-e az otthonfelújítási támogatás és a CSOK?

2021-től kibővült a családokat érintő otthonteremtési támogatások listája. Lakásfelújításra és tetőtér beépítésére is igényelhetők kedvezmények, áfacsökkentés és kedvező hitelek. Kombinálható-e vajon a lakásfelújítási támogatás a különféle CSOK-okkal? Cikkünkben összegyűjtöttük. 

CSOK-kal vásárolt ingatlan + otthonfelújítási támogatás 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlanra igényelhető-e az otthonfelújítási támogatás. A rendelet nem tiltja a kettő kombinációját. Arra viszont figyelni kell, ha a falusi CSOK keretein belül lakásfelújítás, korszerűsítés is történt az ingatlanon, nem igényelhető mindkét támogatás ugyanarra a munkálatra, tehát teljesen különböző számlákat lehet elkönyveltetni a CSOK és az otthonfelújítási támogatás esetén. 

Falusi CSOK + otthonfelújítási támogatás 

A válasz ezesetben is igen, viszont nagyon oda kell figyelni a részletekre! Ugyanis olyan számla már nem nyújtható be lakásfelújítási támogatásra, ami már falusi CSOK igénylésekor elszámolásra került. A rendelet kifejezetten megtiltja tehát, hogy ugyanarra a munkálatra mindkét támogatást igényeljük. Tehát ugyanarra az ingatlanra élhetünk mindkét támogatással, amennyiben azok különböző munkálatokra, különböző számlákra vonatkoznak.  

Tetőtér-beépítés CSOKKAL + otthonfelújítási támogatás 

Tetőtér-beépítésre is igényelhető a CSOK, erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. Az igényelhető CSOK támogatás viszont nem minden esetben fedezi a tetőtéri munkálatokat. A tetőtéri CSOK támogatás szerencsére bővíthető otthonfelújítási támogatással, így nagyobb keretből gazdálkodhatunk. Fontos viszont, hogy egymástól függetlenül lehet csak a kettőt igényelni, csak különböző munkálatokra és számlákra érvényes. Emellett érdemes belemélyedni, hogy pontosan milyen típusú munkálatokra számoltatható el az otthonfelújítási támogatás, nehogy az ismeretek hiányában olyan plusz, későbbi támogatási összegben is bízzunk, ami a figyelmetlenségünk miatt végül nem igényelhető vissza.  

Ha Te is a támogatások kombinálását tervezed, érdemes szakértővel és hitelintézettel egyeztetni a lehetőségeidről! Egyrészt, hogy biztosra menjetek, másrészt, hogy további kedvezmények bevonásával a lehető legjobb konstrukciót találjátok meg!  

Olvasnál még otthonfelújítási támogatás témában? Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy kik és milyen feltételek mellett igényelhetik a támogatást. Ebben a bejegyzésben pedig ötleteket adtunk, hogy milyen fontosabb korszerűsítési és felújítási munkálatokra lehet elég a 3+3 millió forint. 

 

Te melyik támogatással kombinálnád az otthonfelújítási támogatást? 

 


Ezt a bejegyzést 2021. február 18-án publikáltuk.  

Források: 

https://hitelnet.hu/gyakran-feltett-kerdesek/csok-kal-varasolt-ingatlanra-igenyelheto-a-lakasfelujitasi-tamogatas/

https://hitelnet.hu/gyakran-feltett-kerdesek/falusi-csok-es-felujitasi-tamogatas-igenyelheto-egyutt/ 

https://hitelnet.hu/lakasfelujitasi-tamogatas/ 

https://bank360.hu/blog/hogyan-vehetem-fel-egyszerre-a-csokot-es-a-lakasfelujitasi-tamogatast